Bloomberg’den Fırat Kozok’un aktardığı taslak çalışmaya göre çevre, demografi, fiyat, işgücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmalar kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere TÜİK'e başvurulacak.
Kurum bu başvuruyu iki ay içinde sonuçlandıracak. Metodolojisi TÜİK tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçları herhangi bir yolla kamuoyuna açıklanamayacak.
Taslağın gerekçesinde, metodolojisi belli olmayan istatistiklerin hem TÜİK'e hem de ekonomik göstergelere duyulan güveni hedef aldığı belirtiliyor.
Taslağa göre, bu çerçevede metodolojiyi TÜİK'e onaylatmadan resmi istatistiklere alternatif olacak şekilde istatistik üretip bunu yayımlayanlar için de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Yasa taslağı ayrıca araştırma sonuçlarının yayımlandığı internet sitelerine de erişim engeline kadar uzanan cezalar öngörülüyor. AKP taslağın bu hafta TBMM'ye sunulmasını planlandığını, ancak konu üzerinde bir süre daha çalışma kararı alındığını belirtti.
TÜİK, tüketici enflasyonunu mart ayında yüzde 61,14 ile Mart 2002'den bu yana en yüksek seviyede açıklamıştı.
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise bu oranı yüzde 142,63 olarak duyurmuştu.
TÜİK söz konusu grup hakkında daha önce kendisinin güvenini zedelediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.
AKP'de 'Erdoğan' tartışması... Kavga büyük!242 izlenme
Yardım bütçesi şişti, sandık mı geliyor?21 izlenme
Yargıtay'dan, Atatürk Havalimanı'nda 45 kişinin ölümüne sebep olup 46 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 2604 yıl hapis cezası alan IŞİD'li 6 sanık hakkında tahliye kararı!47 izlenme
CHP’li Özel duyurdu: Manisa Büyükşehir Belediyesi’nde bayram öncesi işçi kıyımı92 izlenme
Adli Tıp'tan Murat Çalık açıklaması20 izlenme
Diyanet’in son 10 yılda yayınladığı skandal fetvalar!359 izlenme
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan'a da soruşturma29 izlenme
Sazlıbosna’dan AKP’ye ihale kanalı17 izlenme
A Haber yine yalanı ile yakalandı!
İzmir'de kadınlar Pınar Gültekin'in katiline verilen 'Haksız Tahrik İndirimi'ne karşı sokağa çıktı! 'Erkek Yargı Katillerin Suç Ortağı'
Ateş pahası kent! İstanbul'un Kasım ayı enflasyonu fırladı
İşte 7.6 büyüklüğündeki depremin yaşandığı kâbus anı! Elbistan'dan yeni görüntüler ortaya çıktı