Türkiye günlerdir, hizmet pasaporları üzerinden yapılan ‘insan kaçakçılığı'nı konuşuyor. 60'a yakın belediye ile temasa geçip hizmet pasaportuyla Almanya'ya gidenlerin sayısının 10 bini aştığı ileri sürülüyor.
Hangi yolla pasaporta ulaştıklarını söylemiyorlar. 5 bin Euro veren de var, 17 bin Euro veren de… Essen, Hannover, Bremen, Hamburg, Köln, Düsseldorf, Wiesbaden ve Berlin'e dağılmış vaziyetteler. “Türkiye'de aş yok, iş yok. Kaçmayıp da ne yapalım” deyip SÖZCÜ'ye şunları anlattılar:
R.T. (Bingöl): Geleli iki yıldan fazla oluyor. “Pasaport alıp yasal olarak Almanya'ya gidebilirsin” dediler. Pasaportum üç hafta sonra geldi. Bazılarımız uçakla gitti, biz karayoluyla. Hannover'de meyvesebze halinde çalışıyorum.
Vakkas A. (Muş): Arkadaşlarım Bingöl'den duymuş, beni de listeye yazdılar. 8 bin Euro'ya anlaştım. İnşaatlarda çalışıyorum.
M.A. (Bingöl): Hannover'de meyvesebze halinde çalışıyorum. Çok şükür karnımız doyuyor. Beni buradan atana kadar çalışırım. Sonrası Allah kerim.
P.S. (Bingöl): Hamburg'da inşaatta çalışıyorum. Köyüme para göndermeye de başladım. Kaçmayıp ne yapacaktık! Böyle bir hizmet varsa, tabii değerlendireceğiz.
Kaçak olarak Almanya'da kalanlar, gri pasaportların süreleri bitinceye kadar sorun yaşamıyor. Alman polisi Türkiye Cumhuriyeti'nin çalışanı olarak görüyor. Frankfurt'taki polis kontrolünde gri pasaportunu gösteren bir Elazığlı, rahatlıkla geçtiğini, Alman polisin kendisine İngilizce teşekkür ettiğini anlatıyor. Pasaport süresi bitince kaçaklık başlıyor. Bir kısmı, “Siyasi baskı gördüm” deyip iltica başvurusunda bulunmuş. Bu sürede hemşehrileri, çalıştığı yerdekiler, akrabaları sahip çıkıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/turkiyedeasyokisyokkacmayipdaneyapalim6384198/
Yaşadıklarını sosyal medyadan duyurdu: Zarar görmek, ölmek istemiyorum!117 izlenme
AKP'li isimden parti içinde kavga çıkaracak açıklama! “Çift maaş uygulamasına son verilmeli”74 izlenme
Muharrem İnce'den 'Erdoğan parası'na tepki!3205 izlenme
İstanbul'da 4 CHP'li belediyeye operasyon! 32 gözaltı15 izlenme
Kadına şiddet uygulayanlar için pes dedirten karar!19 izlenme
Sinan Ateş davasında gergin anlar: Özel'e hakaret etti, salondan çıkarıldı25 izlenme
Faizler 4 yılın zirvesine çıktı!41 izlenme
Türkiye’de de denenen Çin aşısı ile ilgili dikkat çekici iddia!99 izlenme