İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Paşahan, ekonomi yönetiminin uyguladığı "düşük kur, yüksek faiz politikası" nedeniyle sektörün rekabet gücünü kaybettiğini, sektör ihracatının da son üç yılda 4 milyar doların üzerinde gerilediğini belirterek, destek talebinde bulundu.
Mevcut teşvik sisteminin sorunları çözmediğini belirten Paşahan, işçilik maliyetleri ve finansman maliyetlerinin düşürülmesi öncelikli olmak üzere teşvik sisteminin yeniden ele alınması çağrısı yaptı.
İHKİB'in Nisan ayında yapılan genel kurulunda başkanlığa seçilen Paşahan, sektörün görünümüne ilişkin düzenlediği toplantıda zayıflayan rekabet gücü ve ihracattaki düşüşe bağlı olarak gerileyen istihdam kayıplarına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Rekabetçilikle ilgili sorunlar nedeniyle ihracatta üç yılda 4,4 milyar dolarlık kayıp yaşadık. İthalat 4.5 milyar dolar seviyelerine ulaştı. İhracattaki düşüş ve ithalattaki artışa paralel olarak istihdamda ciddi kayıplarımız oldu. 2022 yılının sonunda tekstille birlikte yaklaşık 1,22 milyon olan istihdamımız Şubat 2026 itibarıyla 838 bine geriledi. İki sektörde üç yılda yaklaşık 400 bin istihdam kaybettik."
Paşahan'ın verdiği bilgiye göre, 2022 yılında 21,2 milyar dolar olan sektör ihracatı 2025 itibarıyla 16,8 milyar dolara gerilemiş durumda.
Sektörün son üç yılda yaşadığı sorunların temelinde enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan "düşük kur yüksek faiz" politikasının yattığının altını çizen Paşahan, "Türkiye'de Ocak 2022Nisan 2026 döneminde dolar kuru yüzde 230, ÜFE yüzde 370 artarken, asgari ücretin işverene maliyetindeki artış yüzde 567 oldu. Asgari ücretli bir çalışanın 2022’de işverene maliyeti 600 dolarken, bugün 1500 dolara geldi. Rakip ülkelerde bu maliyet 250350 dolar civarında" dedi ve ekledi:
"Kapsamı çok geniş olmakla birlikte mevcut teşvik sistemiyle sorunları çözemiyoruz. Doğrudan desteklerle asgari ücret maliyetinin 800850 dolar seviyelerine indirilmesini istiyoruz. Bu beklentimiz karşılanabilirse yeniden üç yıl önceki rekabet gücümüze erişebiliriz. Halen 3 bin 500 lira olan istihdam desteği 6 bin liraya, 1270 lira olan asgari ücret desteği 2 bin 500 liraya çıkarılmalı."
Paşahan, sektörün ekonomi yönetiminden diğer taleplerini ise şu şekilde sıraladı:
* Hazır giyim gibi cari fazla veren sektörlerde döviz dönüşüm desteği yüzde 3'ten yüzde 10'a yükseltilmeli.
* İhracatçının yüzde 15'in altında maliyetle finansmana erişimi sağlanmalı.
* Türkiye geneli tüm bölgelerde kurulu tekstil ve konfeksiyon yatırımları üç yıl boyunca 6. bölge teşviklerinden yararlandırılmalı.
* Mevcut teşvik belgelerinin süresi 10 yıl uzatılmalı.
* Teşvik belgeli yatırımlarda asgari ücretin yüzde 50 fazlasına kadar ücret verilen personelin SGK primleri tam teşvik kapsamına alınmalı.
NEFES
Elinde HÜDAPAR ve Filistin bayrağı olan bir grup, yere döktükleri Pepsi colalarla İsrail'i protesto etti36 izlenme
Pes! Yandaş yazar Hilal Kaplan okurlarına "gerizekâlı" dedi!86 izlenme
Tanzimdeki zararı açıklayan esnafın dükkanı basıldı!1550 izlenme
Günde 31 işyeri kapanıyor!82 izlenme
"Özgür Özel seçimi kazanırsa mesleği bırakırım" diyen Barış Yarkadaş'ın ne yapacağı tartışma konusu oldu46 izlenme
Global araştırma şirketi Ipsos'un son anketi: Türklerin korkusu enflasyon ve yoksulluk48 izlenme
Özgür Demirtaş 'yazın kenara' dediği paylaşımını hatırlattı: Enflasyonda yüzyılın rekoru geldi44 izlenme
Eski Fed yetkililerinden Powell'a eleştiri yağmuru37 izlenme