Bankaların emeklilere yönelik promosyon miktarlarını artırmasıyla birlikte, siber dolandırıcılar bu durumu yeni bir gelir kapısı olarak görmeye başladı. Dolandırıcılar, hazırladıkları sahte linkleri ve görselleri kullanarak özellikle yaşlı nüfusu ve emeklileri hedef alıyor.
Dolandırıcılar, "Banka promosyonu arttırdı" veya benzeri yüksek vaatlerin bulunduğu linkleri, SMS veya WhatsApp aracılığıyla emeklilerin telefonlarına göndererek bankadan gelmiş izlenimi veriyor.
Emekliler, gelen linke tıkladıklarında, sahte bir banka sitesine yönlendiriliyor. Bu sitede kendilerinden hesap bilgilerini doldurmaları isteniyor.
Girilen hesap bilgileri anında dolandırıcıların eline geçiyor ve hesap içerisindeki tüm paralar farklı bir hesaba aktarılıyor.
Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Çıbıkdiken, bu dolandırıcılık yönteminin popüler hale geldiğine dikkat çekti.
Çıbıkdiken, bankaların promosyon ödüllerini sosyal medya ortamlarında göstererek kullanıcıların dikkatini çektiğini belirterek, alınması gereken en büyük önlemi açıkladı:
Burada dikkat edilmesi gereken husus hiçbir banka, hiçbir kuruluş aslında bu tarz bir link paylaşımı yapmaz... O yüzden biz burada her zaman söylüyoruz; şu mottoyu unutmamak lazım ‘Bedava peynir fare kapanında olur.' O yüzden buraya kapılmamak lazım. Bilmediğimiz hiçbir linke tıklanmaması en büyük tedbir.
Çıbıkdiken, yüksek vaatlerin her zaman dikkat çekici olduğunu ancak vatandaşların kişisel bilgilerini bankanın resmi kanalları dışında hiçbir yere girmemesi gerektiğini önemle vurguladı.
NEFES
“Ekrem İmamoğlu karşıtı” miting düzenleyen İBB çalışanı ‘İstemezükçüler’ şimdi ne yapacak?131 izlenme
Erdoğan'ın işsizlikle ilgili sözlerine çok sert tepki! "Nankör arıyorsan aynaya bak"49 izlenme
Mansur Yavaş: "Bütün yaşananları 1 Nisan’dan sonra açıklayacağım"51 izlenme
Tosuncuk'un yanında getirdiği bellekte ne var?50 izlenme
Bakan Ersoy, kendi bakanlığının kiracısı oldu!141 izlenme
Meral Akşener: "Senden hesap soracağım Erdoğan"42 izlenme
Naci Ağbal Merkez Bankası'ndan neden alındı? Aytunç Erkin Ağbal'ın kayıp 128 milyar dolarla ilgili sözlerini açıkladı!108 izlenme
Uçakta kaçamak yanıt vermişti: Erdoğan'ın İmralı planını Abdulkadir Selvi açıkladı17 izlenme
AKP'li Gökçek dalga geçmişti: Ankara Büyükşehir Belediyesinden 'Şehitler Anıtı' açıklaması
Afgan göçüne önlem: Yunanistan, Türkiye sınırına 40 km’lik çelik duvar ördü!
Mesut Yılmaz’ın acı günü: Büyük oğlu Yavuz intihar etti
YAŞAR NURİ ÖZTÜRK 'Milletin malını çalanın cenaze namazını Peygamberimiz kılmadı !'