Merkez Bankası, TL’deki sert değer kaybı ve yıllık enflasyonun yüzde 80,21'e yükselmesine rağmen yüzde 13 olan politika faizini eylül ayında yüzde 12'ye indirdi.
Banka; geçen yıl politika faizini eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka; ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz ayında da beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmedi.
Ancak banka, sürpriz bir şekilde bu yılın ağustos ayında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 13 seviyesine çekmişti.
Faiz kararının dolar/TL, tüm zamanların rekorunu kırarak 18,40 TL seviyesinde işlem görmeye başladı. Ekonomistler faiz indirimini değerlendirdi.
Yalçın Karatepe, "Krediye erişimin ciddi şekilde zorlaştırıldığı bu dönemde yapılan faiz indiriminin tek bir açıklaması olabilir: Bankalara ve dolayısıyla banka hisselerine destek olmak. Başka açıklaması olamaz. Faiz indirimi ile; bankaların MB'den borçlanma maliyeti düşecek. KKM faiz oranları düşecek, çünkü politika faizi +3 puan limiti var. Alsana maliyet indirimi ve kar etmek için büyük fırsat" ifadelerini kullandı.
Uğur Gürses faiz indirimine, "Çok yazık; kendi parasını gömen bir merkez bankası başka yerde yok..." ifadeleriyle tepki gösterdi.
Mahfi Eğilmez faiz indirimi kararının izahı olmadığını "Enflasyonun artmaya devam ettiği ülkede merkez bankası faiz indiriyor ve bazı yorumcular gerekçeye bakalım diyorlar. Güler misin ağlar mısın?" sözleriyle açıkladı.
Ozan Bingöl, "Merkez Bankasının faizi yüzde 13’ten yüzde 12’ye düşürdüğü bir ortamda; Vatandaşın Devlete olan borcuna uygulanan gecikme faizi yüzde 30. Vatandaşın Devletten olan alacağına uygulanan faiz ise yüzde 9. Şimdi biz hangi faize karşıyız tam olarak?!" değerlendirmesiyle AKP iktidarının ekonomi politikalarını eleştirdi.
Atilla Yeşilada, "TCMB artık "yoldan çıktı". 100 baz puan daha faiz indirimi, ben Dünya'da değil, Mars'ta yaşıyorum demek" değerlendirmesinde bulundu.
Oğuz Demir, "Merkez Bankası tam gaz devam ediyor. 100 puan daha indirdi. Ne işe yarar? Bir işe yaramaz.." değerlendirmesiyle kararı eleştirdi.
Gerçek Gündem
Müslüme'nin gözaltındaki ailesi hakkında yeni gelişme160 izlenme
Polat çiftine yönelik hazırlanan MASAK raporunda çarpıcı detaylar47 izlenme
Saray danışmanının restoranında Ramazan 'kampanyası': İftar menüsü 2900 TL!27 izlenme
Hukuk birincisi 3 kere mülakattan elendi isyan etti! "FETÖ'cü değilim"422 izlenme
CHP Kurultayı ceza davası ertelendi23 izlenme
Gaziantep'te yaşayan Suriyeli 2 avukattan Türkiye'ye ağır hakaretler! "Göç İdaresi memurları kuduz köpek gibi"55 izlenme
İBB Meclisi'nde Berat Albayrak gerginliği ! İmamoğlu AKP'liyi üyeyi bozdu 'Haddini bil, sakın ol, elini indir !'512 izlenme
AKP'li Mamak Belediyesi'nin yoksula konut projesi yandaşa konut projesi oldu! Projenin başındaki ismin akrabaları gecekondu topladı!52 izlenme
Mehmetçiklerin Yemin Töreninde zeybek oynarken çekilen görüntülerini büyük beğeni yağdı!
Vatandaş sözünü sakınmadı 'Ak Parti varken hile yapmak CHP’ye düşmez. CHP oy çaldığı için kazanmadı, bu seçimde oy çaldırmadığı için kazandı !'
Sedat Peker'in iddialarının ardından 'Ekşioğlu' arşivi açıldı!
Milletvekili adayı yapılan Nebati devletin aracıyla seçim çalışması yapıyor