Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ile dayanışma mesajı ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın 7 Mayıs’ta Hindistan’ı kınayan açıklaması, tepkilerin büyümesine neden oldu.
Bakanlık, Hindistan’ın 6 Mayıs’taki saldırısının savaş riskini artırdığını belirterek, taraflara sağduyu çağrısı yapmıştı.
Boykot, ilk olarak turistik seyahat iptalleriyle başladı.
Pakistan’ın Türk İHA’larını kullandığı iddiaları ve Hindistan hükümetinin Türk şirketleri ile üniversiteleriyle bağlarını kesmesi, hareketi farklı bir boyuta taşıdı.
Hindistan, Delhi, Mumbai ve Bengaluru dahil dokuz havalimanında yer hizmetleri sunan Türk şirketi Çelebi’nin güvenlik lisansını iptal etti. Çelebi, faaliyetlerini askıya aldığını ve yasal haklarını kullanacağını duyurdu.
Birçok Hint üniversitesi, Türk kurumlarıyla akademik ilişkileri durdururken, Hint basını boykotun Türkiye’ye ağır ekonomik zarar vereceğini iddia ediyor.
Reuters’ın haberine göre, 13 milyon perakendeciye tedarik sağlayan Tüm Hindistan Tüketici Ürünleri Distribütörleri Federasyonu (AICPDF), çikolata, gofret, reçel, bisküvi ve cilt bakım ürünleri dahil tüm Türk menşeli ürünlere “süresiz ve tam boykot” başlattı.
Ayrıca, Trendyol, LC Waikiki ve Mavi gibi Türk giyim markaları, Hint giyim sitelerinden kaldırıldı.
Sözcü
Darphane’den Ağustos'ta altın üretimi rekoru: 17,8 ton90 izlenme
Gece görüşlü helikopterleri kullanmaya "gerekçe" yokmuş: Bakan Yumaklı yangın söndürme çalışmalarını savundu19 izlenme
Bilim yuvası olması gereken üniversite, düğün salonu yapıldı!111 izlenme
Tarihçi İlber Ortaylı yoğun bakımda! Ailesinden sağlık durumuna ilişkin açıklama85 izlenme
Atanan rektör ilk iş lüks araç kiraladı!60 izlenme
585'ten sadece biri! Kanun yokmuşçasına yaşıyorlar...39 izlenme
İBB'ye 19 Mart operasyonları 100. gününde! Ekonomide ağır hasar süreci sürüyor23 izlenme
Yüzbinler Cumhuriyet için İstanbul Maltepe'de buluştu69 izlenme