İBB CHP Meclis Grubu’ndan Tarık Balyalı, saksı malzemeleri ve duvar süsleri için harcanan milyonlarca liraya dair “Kamu zarara uğratıldı” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ‘saksıların eksik malzemelerinin’ tamamlanması için yaklaşık 13 milyon TL, duvar süslerine ise yaklaşık 9 milyon TL harcandığı belirtildi. İBB CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı harcamaların kamuyu zarara uğrattığını ifade etti.
İBB 2018’deki peyzaj faaliyetlerini, bünyesindeki AĞAÇ A.Ş.’ye verdi. AĞAÇ A.Ş. ise işi, 18 firmaya devretti. Buna göre, İstanbul genelinde kullanılan saksıların eksik malzemesi için toplam 13 milyon TL harcandı. 8 milyon 930 bin liraya da duvar bahçelerinin eksik malzemeleri tamamlandı.
2018/143898 sayılı ihale; sel, yangın, deprem gibi acil zamanlar için düzenlenmiş olan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun (KİK) 21B Maddesine göre yapıldı. KİK’in 21B maddesi gereğince ihaleyi veren kurum sadece kendi istediği firmaları ihaleye çağırma yetkisine sahip oluyor. Bu nedenle ihaleye, belediye bünyesinde faaliyet gösteren AĞAÇ A.Ş. dışında firma katılamadı. Ancak AĞAÇ A.Ş., İBB’nin, 184 milyon 977 bin TL’ye kendisine verdiği ihaleyi, 18 farklı şirkete, 109 milyon 540 bin liraya devretti. Bu devirden ise 75 milyon TL kâr etti.
Birgün’den Erk Acarer’in haberine göre, İBB’den alıp, dağıtan AĞAÇ A.Ş., şirketlerden birine 2 milyon 284 bin TL’ye İstanbul genelinde “kamera temin ve montajı alımı” işini verdi. İki şirket ise aslan payına sahip oldu. Birine tam 12 milyon 99 bin TL’ye saksıların, diğerine ise 8 milyon 930 TL’ye duvar bahçelerin eksik malzemelerinin tamamlanması işi verildi.
İBB CHP Meclis Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup Sözcüsü Tarık Balyalı; konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “İlgili ihaleyi incelediğimizde, ihalenin içerik olarak İstanbul genelindeki park ve yeşil alanların bakım ve onarımı için düzenlendiğini görüyoruz. Yani ihalenin birkaç gün önce ya da sonra yapılmasının çok önemi yok. Acil değil. Ne var ki İBB yönetimi KİK’in istisnai maddesini park ve bahçelerin bakım ile onarımı için kullanmış. Bu uygulama ile ihaleye girişi de sınırlandırmış. Madde gereği İBB sadece kendi istediği firmaları ihaleye çağırmış.”
Balyalı şöyle devam etti: “Rekabeti sınırlandıran, kamuyu zarara uğratan bir ihale olduğu kanaatindeyiz. İhalenin ilginç bir yanı da İBB’de yaklaşık maliyet için fiyat veren çok sayıda firmanın daha sonra AĞAÇ A.Ş.’den aynı ihale kapsamında iş alması.”
https://gazetemanifesto.com/2019/ibbden20milyonliralikpeyzajharcamasi271118/
Polonya, Türkleri ülkeye sokmuyor: Sınırda mahsur kaldılar!50 izlenme
Rizeli çiftçi AKP'yi yerden yere vurdu! Rizeli vatandaş da böyle konuşuyorsa iş değişti demektir39 izlenme
Üsküdar Belediye Meclisi'nde skandal: AKP’li üyenin kızı ihaleleri süpürmüş!166 izlenme
Valilikten İBB iştiraki İSBAK'a soruşturma!63 izlenme
Milyonlarca yurttaş yardıma muhtaç!59 izlenme
CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu: 19 bin 502 yığma taşıma seçmen tespit ettik372 izlenme
CHP’li Seçer, Kocamaz’ın astırdığı o tabelaları kaldırdı, yerine bakın ne astırdı?271 izlenme
Tasarruf ‘sözde’ kaldı: Diyanet harcamaları arttı86 izlenme
Erdoğan’ın adaylığıyla ilgili dikkat çeken anket
MEB'in planlama hatasının vatandaşa faturası dudak uçuklattı!
CHP'li Başkan, Gökçek'i fotoğrafla yalanladı: 1923'den beri var!
Bilirkişi uyarmıştı: Cengiz İnşaat'ın taş ocağı yaptığı İşkencedere Vadisi'nde arılar ölmeye başladı!