İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabında konut fiyatlarıyla ilgili çarpıcı veriler paylaştı.
2020 – 2023 arasında üç büyük şehirde yabancılara 94 bin 642 konut satıldığını açıklayan Gökce “Aynı dönemde ortalama konut satış fiyatı İstanbul'da 521 bin liradan 4,2 milyona, Ankara'da 312 bin liradan 2,4 milyona, İzmir'de 510 bin liradan 3,8 milyona çıktı. 2020 – 23 döneminde yabancılara toplam 197 bin 477 konut satılırken yaklaşık olarak yabancıların aldığı her 2 konuttan biri üç büyük şehirde yer aldı” dedi.
Gökce, yabancılara konut satışının bir yandan konut piyasasını fiyat açısından dengesizleştirirken, diğer yandan kullanılmayan, atıl duran konut sorununu da derinleştirdiğini vurguladı.
Gökce “İstanbul’da tahminlere göre 450 ile 750 bin arasında boş konut var. Konutların atıl durması da kiralık konut arzını azaltarak konut piyasasını etkiliyor” ifadelerini kullandı.
Yabancılara konut satışının bir çok gelişmiş demokraside de tartışıldığına dikkat çeken Gökce şu önerilerde bulundu:
““Kanada bu yılın başında yabancılara konut satışını 2 yıllığına askıya aldı. Yeni Zelanda 2017’de yabancıların mevcut evleri satın almasını yasakladı. Bu tür önlemler daha önce Hong Kong ve Avustralya gibi yerlerde uygulanmış ve konut fiyatlarının belli bir oranda düşmesine neden olmuştu. Türkiye genelinde belli bir süre yabancılara konut satışının askıya alınması konut piyasasının dengelenmesi için olumlu olacaktır.
Bugün özellikle üç büyük şehrimizde ve yurt genelinde yaşadığımız konut krizini çözmek için konut hakkını koruyan, bütüncül, çeşitli tiplerde sosyal konut üretim ve arzını da kapsayan adımlar atılmasına ihtiyaç var.”
Sözcü
Necati Şaşmaz’ın ses kaydı çıktı 'Bütün dinlerdeki tarikat ehilleri o ruhu getirdiler. O yüzden seçilmiş olmuş oluyorum ki!'172 izlenme
KKTC Eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat: "Erdoğan'ın Kıbrıs müjdesi mantık dışı ve komik bulundu"68 izlenme
Türk polisine reva görülen kumanya42 izlenme
TÜİK Nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı! Beklentinin üzerinde çıktı23 izlenme
Papazın yanında şehadet işareti yapan Türk konsolosun öz geçmişindeki flaş detay53 izlenme
Davanın seyrini değiştirecek görüntüler: Seçil Erzan'ın para alma görüntüsü ortaya çıktı!84 izlenme
Sedat Peker cephesinden silahlı saldırıya ilişkin 'alacak verecek meselesi' iddialarına sert yanıt!63 izlenme
Naim Süleymanoğlu yaşamını yitirdi190 izlenme
Türkiye'yi ayağa kaldıran Bebek sahilindeki skandalın şüphelisi: "Ben zaten mahkumum, cezaevinden izinli çıktım"
Adli kontrolle serbest bırakılan AKP'li avukat Mücahit Birinci konuştu: "Mesleği ifa ettiğim için garip bir durumla karşı karşıyayım"
Sinan Ateş’in eşinden MHP’li vekil hakkında çarpıcı iddia
Diyarbakırlı yurttaştan emekli zammına tepki: "Torunlarımın sofrasına hiçbir katkım olmadığı için onlar daha yatarken evden çıkıp kahve köşelerinde oturuyoruz. Çünkü bizde yüz kalmadı"