T24 yazarı Tolga Şardan, İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ve odağında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bulunduğu 'terör incelemesini' köşesine taşıdı.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan geçtiğimiz günlerde açıklamada, özel teftiş kapsamındaki incelemelerde İBB, İSKİ, İETT ve belediye şirketlerinde 'terör örgütleriyle irtibatlı veya iltisaklı' 1668 kişinin çalıştığının tespit edildiği ileri sürülmüştü.
Ekrem İmamoğlu'nu taca çıkartmak isteyen iktidarın, bakanlık marifetiyle savcılığa gönderilen 578 sayfalık raporla seçim öncesinde süreci lehine yönetmeye çalıştığını' belirten Şardan, yazısının devamında şu bilgileri verdi:
"Siyasi ve adli süreç devam ederken, İBB soruşturması çerçevesinde İçişleri Bakanlığı bünyesinde bürokratik anlamda kamuoyuna henüz yansımamış bir gelişmenin yaşandığını belirteyim.
İBB'deki iddiaların gündeme gelmesiyle Bakanlık, Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı bünyesinden başmüfettişlerin yanı sıra maliye, ticaret müfettişleri ve MASAK uzmanlarından oluşan teftiş heyetini İstanbul'a görevlendirdi.
Geçen yıl bu tarihlerde Bakan Süleyman Soylu'nun onayıyla çalışmaya başlayan müfettişler, belediye yönetiminden gelen belgeleri ve bilgileri değerlendirmeye aldı.
'MÜLKİYE BAŞMÜFETTİŞİ GÖREVDEN AFFINI İSTEDİ'
Günler günleri kovalarken yaz aylarında ilginç gelişme yaşandı. Soylu'nun onayı doğrultusunda teftiş heyetinin lideri olarak görevlendirilen Mülkiye başmüfettişi, görevden affını istedi.
Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevden ayrılan başmüfettişin yardımcılığını yürüten isim Arif Yıldırım ise heyet başkanı olarak görev aldı.
Yıldırım'ın ismi üzerindeki tartışmalar malum. Kendisi daha önce AKP'den milletvekili aday adayı olmuştu. Daha önce de İmamoğlu'nun önceki görev yeri Beylikdüzü Belediyesi'ni teftiş eden Yıldırım, heyet lideri olarak soruşturmayı yönetti.
'BİZZAT BİLDİĞİM BİR BÜROKRAT'
Görevden ayrılan başmüfettişin adını polemik yaratılmaması amacıyla vermiyorum. Ayrıca, bizzat bildiğim bürokrattır. Yirmi yılı aşkın süredir Mülkiye Teftiş Kurulu'nda görevlidir. Sonradan heyet başkanı olan Yıldırım'dan en az on yıl da kıdemlidir. Kendisinden kıdemsiz başmüfettişlerin vali olmasına rağmen vali olmak için idarenin suyundan yürümeyen bir devlet görevlisidir.
Bu cümleleri söz konusu başmüfettişi övmek için – kaldı ki işini iyi yapan bir kamu görevlisidir yazmadım. Tam tersine böylesi görev anlayışı olan bir başmüfettişin görevden ayrılması sürecine dikkat çektim.
'RAHATSIZ OLUP GÖREVDEN AYRILDI'
Bakanlık kulislerinde; söz konusu başmüfettişin, sürecin kamu görevi safhasından çıkılarak siyasi sonuç yaratılmasına çalışıldığını görmekten 'rahatsız olup' görevden ayrıldığı bilgisi mevcut.
Ayrıca, müfettiş raporu henüz tam olarak kamuoyuna yansımadı. Bakanlığın geçen hafta sonu yaptığı açıklamada yer verdiği bilgilerin raporun içinden olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Ancak kritik nokta, güvenlik soruşturması ile arşiv araştırmalarının yapılması uygulaması. Bakanlık, İBB'de işe alınanlar hakkında güvenlik soruşturması yapılması gerektiğinde ısrarlı.
İBB tarafı ise, özellikle belediye şirketlerine alınanlara yönelik güvenlik soruşturmasının yapılmasında yasal zorunluluk olmadığı görüşünde. (...)"
KRT
AKP'yi savunan kocasını tek cümleyle susturdu! 'Cüzdanımda 5 liram var. Kendisinde akbil bile yok. Benden para istedi'77 izlenme
Tutuklanan MHP eski Diyarbakır İl Başkanı Kayaalp'in de Soylu ile fotoğrafları ortaya çıktı!59 izlenme
Torpil ve adam kayırmacılıkta sınır tanımıyorlar! 'Yandaşlar önceden bilgilendiriliyor'89 izlenme
Ayşe Ateş'in de ismini verdiği Olcay Kılavuz hakkındaki dosyaya girsin talebi reddedildi30 izlenme
Erdoğan afet bölgesi Rize'de sel ile sarsılan yurttaşlara çay fırlattı!67 izlenme
Dört ilde yangınla mücadele sürüyor! Amasya, Çanakkale, Hatay ve Bursa15 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 63.967 yeni vaka tespit edildi, 52.016 kişi sağlığına kavuşurken, 177 kişi hayatını kaybetti!63 izlenme
Adıyaman'da yıkılan apartmanın müteahhidi yurtdışına kaçmaya çalışırken yakalandı47 izlenme
Seçim kabininden çıkan kadının Erdoğan’ı görünce umursamadığı anlar sosyal medyada gündem oldu
Gri pasaport skandalında adı geçen AKP’li tahliye edildi!
CHP'li Karabat, Sayıştay raporlarından çarpıcı veriler sundu: "Milyarlarca liralık oyunlar..."
Herkesin aklındaki sorular, önergeyle meclise taşındı: Başıboş İHA, Ankara'ya kadar nasıl geldi?