Yerli ve milli sloganıyla önce Berat Albayrak'ın arkadaşı Halil İbrahim Danışmaz'a, ardından da şehir hastanelerini işleten CCN Grup'a devredilen içki ve sigara bandrollerine yıl başında yeni bir zam daha geleceği bildirildi. Yıl başında hem alkollü içecekler hem de sigaranın Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (YİÜFE) oranında ayrıca artış yapılacağı için tiryakiye çifte zam yağacak. Bandrol üretim yetkisi 2020 yılının sonlarında ihale bile düzenlenmeden Danışmaz'ın şirketi DNS'ye devredildikten hemen sonra bandrol fiyatlarına yüzde 100 ila yüzde 400 oranlarında zam yapılmış, bu sayede firmaya büyük miktarda kaynak aktarılmıştı. Bundan hemen 3 ay sonra 2021 yılı başında bandrole yüzde 25 zam daha yapıldı. Darphane ve Damga Matbaasının 2022 yılı başından itibaren ise bandrol fiyatlarına bu sefer yüzde 40 ile yüzde 50 oranında zam yapmak için hazırlık yürüttüğü öğrenildi.
20 MİLYON DOLARLIK EK MALİYET
Yerli ve milli denilerek sürdürülen zam sağanağı nedeniyle bandrolün üretim maliyeti içindeki payının 6 kat artmış olacağı belirtilirken, yeni bandrol zammının sigara fiyatlarında 1 lira civarında bir zamma yol açacağı ifade edildi. Böyle bir zammın enflasyonu da binde 5 civarında yükselteceği hesaplandı. Yüzde 40'lık yeni bir zam durumunda 20 milyon dolarlık maliyet oluşacağı belirtildi.
İçki ve sigaranın maktu ÖTV tutarları her 6 ayda bir YİÜFE oranında artırılıyor. İktidar geçen temmuz ayında oluşan yüzde 22.04'lük zammı enflasyonla mücadele gerekçesiyle uygulamamıştı. Temmuz'dan bu yana 5 ayda YİÜFE yüzde 23.77 oldu. 6 aylık YİÜFE'nin yüzde 28 olması ve zammın yansıtılması durumunda birçok sigarada maktu ÖTV tutarı nispi ÖTV'yi geçecek ve örneğin 18 liralık sigaralara 1.5 liralık ÖTV zammı yapılması zorunlu hale gelecek.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ickivesigarayabandrolzammi6850987/
Sunay Akın'dan Volkan Konak'a duygulandıran veda33 izlenme
Ümit Özdağ’dan AKP’li isme zehir zemberek sözler! "Allah mı oldun?"23 izlenme
Cumhuriyet'in 100. yılına özel marş tüyleri diken diken etti! Norm Ender ve ekibi seslendirdi, Oğuzhan Uğur paylaştı: "Mavi gözlerin gibi biz bu yurda aşığız"47 izlenme
Katarlılardan sonra Suriyelilere de eğitimde kıyak!81 izlenme
Asgari ücret ve emekli maaş zamlarıyla ilgili Mehmet Şimşek ilk olumsuz sinyali verdi58 izlenme
Şehidin ailesine zamlı mezar yeri satan AKP’li belediye tepkilerin ardından indirim yaptı!46 izlenme
Ruhsar Pekcan skandalından sonra şimdi de Milli Eğitim Bakanı Selçuk'un kardeşi Oktay Selçuk'un şirketi ortaya çıktı!173 izlenme
Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde çiftçiler soğanları dökerek eylem yaptı!16 izlenme
Millet Bahçesi'nin işletmesi CHP'li Büyükşehir yerine AKP'li ilçe belediyesine!
5 yıl önce başlandı, iki kez açılışı yapıldı, ödeneksizlikten inşaat durdu! 'Maşallah, 7 kilometrede bir tören'
AKP'li seçmenin de bir kısmı 'erken seçim olsun' diyor!
Narin'in amcası Salim Güran'ın avukatı davadan çekildi: "Bir anne olarak devam edemem"