Şirketler alarm veriyor. 2025’in ilk 2 ayında gerçekleşen konkordato başvuruları ve iflas kararları yıl sonunda yeni rekorun habercisi. Yılın ilk iki ayında yapılan konkordato başvurusu, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 172 artışla 869’a ulaştı. Konkordato Takip sitesinden elde edilen veriye göre; Ocak 2024’te 93 şirket için geçici mühlet kararı verilirken, Ocak 2025’te bu sayı yüzde 148 artışla 231’e ulaştı.
Şubat 2024’te 63 şirket için verilen geçici mühlet kararı Şubat 2025’te 163’e çıktı ve bu artış yüzde 158.7 oldu. Yani yılın ilk iki ayında verilen geçici mühlet sayısı, önceki yılın aynı aynı göre yüzde 152.5 artış göstererek 394’e ulaştı.
Mahkemelerce verilen iflas kararlarında da belirgin bir artış yaşandı. Geçen yılın ilk iki ayında 13 şirket için iflas kararı verilirken, bu sayı 2025’in aynı döneminde yüzde 92 artışla 25’e çıktı. Bu durum, şirketlerin mali sıkıntılarının hızla arttığını ve iflasların 2025’te de hız kesmeden devam edeceğini gösteriyor.
Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine göre Ocak 2025’te kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 12.8 gerileyerek 11 bin 35 oldu. Ocak ayında 1.955 şirket kapanırken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı da 2.254 olarak gerçekleşti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilen 2018 yılında, konkordato ve iflas başvurularının toplamı 1.551 iken, 2019 yılında iki mislinden fazla artışla toplam 3.691’e yükselerek rekora imza atılmıştı.
Başvuruların 1.387’si için geçici mühlet, 1.634’ü için kesin mühlet, 552’si için ret, 91’i için iflas kararı verilmişti.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sonrası 6 yıldaki şirket iflasları ve konkordatoların toplamı 16 bin 732’ye ulaştı. 2024 ise 3.497 başvuru ile 2019’da kırılan rekora en yakın yıl olmuştu.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) sicil verileri de kepenk indiren esnaf sayısının katlanarak arttığını gösteriyor. TESK sicil kütüğü rakamlarına göre geçen yıl sicil kaydını sildiren (terkin) esnaf sayısı 94 bin 609, mesleği terk küçük esnaf sayısı 25 bin 396 oldu.
Terkin işlemi yaptıran esnaf toplamı 120 bin 5 olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk iki ayında 17 bin 208 esnaf sicilini sildirirken, mesleği terk edenlerin sayısı 4.560 olarak kayda geçti. 2025’in iki aylık döneminde iş yerine kilit vuran esnaf toplamı 21 bin 768’e ulaştı.
Nefes
Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz'a saldırı!46 izlenme
Stagflasyon senaryoları 1970'lere ne kadar yakın61 izlenme
Erdoğan’la ilgili çok konuşulacak iddia: Son İzmir gezisinde…111 izlenme
Erkan Baş’tan AKP'lileri sessizliğe gömen konuşma! 'Neymiş? Kadermiş. Lanet olsun böyle kadere! Bir tane patron çocuğu ölmez mi? Hep bize mi bu kader?'62 izlenme
CHP'ye söz vermeyip, meclisi ertelemişti: Özlem Çerçioğlu hakkında suç duyurusu25 izlenme
Muharrem İnce: Korumayla gezmeyeceğim!710 izlenme
Cumhurbaşkanlığı seçim anketinde kim kazanıyor kim kaybediyor?22 izlenme
Bülent Arınç AKP'den ayrılıyor mu?76 izlenme
Faruk Bildirici'den RTÜK üyeliğinin düşürülmesi hakkında yürütmeyi durdurma başvurusu
İliç maden faciasında yeni gelişme: Tepkilerin ardından gözaltına alınan müdür adli kontrolle serbest bırakıldı
Yandaş yazardan flaş iddia: "Uyuşturucu operasyonu en büyük holdinglerin varislerine uzayacak"
Erdoğan'ın Saray'ı bir günlük gideri için 7.9 milyon lira harcıyor!