Quebec merkezli firma yetkilileri Avusturya’da Rotax adlı fason üreticileri tarafından yapılan motorların Türk Bayraktar TB2 İHA’larında kullanıldığını geçen hafta öğrendiklerini ve buna ilişkin bir karar aldıklarını ifade etti.
“SATIŞLARI ASKIYA ALIYORUZ”
Euronews’te yer alan habere göre, şirketin Başkan Yardımcısı ve sözcüsü Martin Langelier, Uluslararası Radyo Kanada’ya açıklamada bulundu. Martin Langelier, şu ifadeleri kullandı;
"Son günlerde ürettiğimiz parçaların askeri teknolojilerde kullanıldığı konusunda bilgilendirildik ve derhal konuya ilişkin bir soruşturma başlattık. Bu süre zarfında parçalarımızı nerede nasıl kullanıldığı belli olmayan ülkelere yaptığımız satışları askıya alıyoruz."
Rotax tarafından üretilen tüm uçak motorlarımız tamamen sivil amaçlı üretilmiştir ve sadece sivil kullanım için sertifikalandırılmıştır.
AVUSTURYA’DAN ALIRKEN İZİN GEREKMİYOR
Öte yandan motorların askeri kullanımı için izin alınması Kanada’dan ithal edilirken gerekli ancak Avusturya’dan alınırken böyle bir izin gerekmiyor.
Avusturya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Gabriele Juen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Rotax motorlarının sadece ‘sivil kullanıma yönelik’ olması gerektiğini belirterek, “İkili kullanıma sahip öğelere ilişkin Avrupa Birliği Kontrol Listesi (The European Union Control List of Dual Use Items) içerisinde drone motorları bulunmuyor. Dolayısıyla savunma araçlarında kullanılmak üzere Avusturya’dan alınması gereken herhangi bir izin yok” dedi.
2019’UN EKİM AYINDAN BERİ AMBARGO VAR
Kanada, Türkiye’nin kuzey Suriye harekatı sonrası Ekim 2019 tarihinde Türkiye’ye yaptığı savunma teknolojisi ihracatını pek çok kalemde askıya almıştı.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan diğer ülkelere de Kanada örneğini takip etmeleri ve Türkiye’ye yaptıkları savunma ihracatlarını askıya almaları çağrısında bulundu.
https://abcgazetesi.com/ihalarinmotorunuuretensirketturkiyeyeyoneliksatislariniaskiyaaldi364417
Sedat Peker intihara kalkışan gence 500 bin TL yardım gönderdi46 izlenme
Yeni Akit Sümeyye Erdoğan'a "sus" dedi!687 izlenme
"Beslenme çantasına veresiye simit koyuyorum"36 izlenme
Mahkemeden Erzincan'daki madenle ilgili 'yürütmeyi durdurma' kararı41 izlenme
Para basmak için o ülkeden harıl harıl kağıt geliyor! Turhan Çömez açıkladı stüdyo buz kesti52 izlenme
Atatürk düşmanı Fatih Tezcan tutuklandı mı?127 izlenme
#izmir’deki tsunamiden yeni görüntüler! Son anda böyle kaçtılar!122 izlenme
“Kadınlara özel ulaşım aracı” skandalı tekrarlandı!567 izlenme
Tacizden kaçan kadının imdadına savcı yetişti: 17 yıl hapis talebi
AKP'li belediye tarihi geçmiş ürünleri yardım diye vatandaşa dağıttı
Şehit nişanlısı için ilk kez böyle bir karar çıktı!
Osmangazi Köprüsü'nde hem vatandaşların hem de devletin dolandırıldığı iddia edildi