Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmesiyle birlikte kamunun düzenlediği ihalelerin yapısında da ciddi bir değişim yaşandı.
Başkanlık sistemine geçilmesinden sonra kamu ihalelerinde ‘rekabet ve şeffaflığı' öngören açık ihale usulü yerine, şaibelerin daha çok gündeme geldiği ‘pazarlık' ve ‘istisna' alımlarının payı gözle görülür derecede arttı. Kamu İhale Kurumu (KİK) verilerine göre, 2020 yılında pazarlık usulüyle ihale alımları, 2015 yılında yapılanların neredeyse 3 katına yükseldi. 2015'te yüzde 9.1 olan pay, 2020'de tam yüzde 26.3'e fırladı. İstisnai alımların payı da 2015'te yüzde 8 iken 2020'de bu oran yüzde 11.4'e fırladı.
BELİRLİ ADRESLERE GİTTİ
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte ihale kazanan yüklenici sayısında da gözle görülür bir azalma oldu. Yüklenici sayısı, 2015 yılında 49 bin 115 iken, 2020 yılında 37 bin 758 seviyesine indi. Bu da ‘İhaleler belli kesimlere veriliyor' yorumlarını da beraberinde getirdi.
YÖNETMELİKLER DEĞİŞTİ
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesiyle birlikte, kamu ihaleleri kapsamında onlarca değişiklik yapıldı. Sisteme geçildiği 2017 ve 2020 yılları arasında Kamu İhale Kanunu'nda 20 değişiklik yapılırken, 32 yönetmelik ve ikincil mevzuat değişikliği yürürlüğe sokuldu. Bu değişikliklerin çoğunun, ‘istisna alımları'nın artırılması yönündeki değişiklikler olduğu bildirildi. Kamu İhale Kurumu'nun denetimi olmadan yapılan ‘istisna alımlarının payı' olağanüstü arttı.
Başkanlık sistemi ile ihale yapan idare sayısı, 12 bin 211'den 8 bin 923 seviyesine, sözleşmeye bağlanan ihale sayısı ise 127 bin 924'ten 66 bin 527 seviyesine indi.
Sağlıklı, Ferah ve şık bir evin sırrı MAVİ!21 izlenme
Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı: TÜİK'e göre yıllık enflasyon 47,09 ENAG'a göre ise 86,76 oldu18 izlenme
İran, ABD'yi vurmaya hazırlanıyor: "ABD diplomasiye ihanet etti"12 izlenme
İşsizler ordusu büyüyor: İşsizlik rakamları açıklandı7 izlenme
Adana'daki uçak kazası, Şeyda Doğan'ın nişanlısının evlilik teklifine 'Evet' dedikten sonra meydana gelmiş37 izlenme
Utanç fotoğrafı! Selçuk Kozağaçlı, babasının cenaze törenine kelepçeli götürüldü318 izlenme
Orhan Uğuroğlu "Erdoğan anayasa değişikliğinde kandı veya kandırıldı, 3. kez seçilemeyecek"136 izlenme
Faturaları kayıp kaçak kabartıyor!35 izlenme
Merdan Yanardağ ikinci listeyi açıkladı: 6 yandaş gazeteye 39 günde 260 reklam
Profesör Mehmet Ceyhan'dan korkutan uyarı! "Virüs taşıyan 400 bin kişi aramızda dolaşıyor!"
Deprem yeri resmen yardı! 5.9 büyüklüğündeki depremin vurduğu Düzce'de yer çatlakları belirdi
Makarnada inanılmaz yükseliş! Ekonomiyi bir de böyle okuyun