HAZİNE ve Maliye Bakanlığı’nın vergi reformu taslağı, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bütçe açığını azaltmaya yönelik bu vergi düzenlemeleriyle iktidar yine vatandaşın cebine uzandığı gibi uzmanlar bu düzenlemelerin sorunu çözemeyeceğine dikkat çekiyor.
SÖZCÜ yazarı, vergi uzmanı Dr. Nedim Türkmen, “Mesken kira geliri elde edenin istisnasını kaldırarak, gayrimenkul satışlarında istisnayı kaldırarak ya da kurumlara Asgari Kurumlar Vergisi getirerek sorun çözülemez” dedi.
Devletin istisna ve muafiyet yoluyla kurumlardan almaktan vazgeçtiği vergi tutarının geçen yıl 1 trilyon 476 milyar TL, bu yılki hedefin ise 2 trilyon 200 milyar TL olduğuna dikkat çeken Türkmen, “Aslında indirim ve muafiyet uygulamasanız, bütçe fazla verecek. Vazgeçilen vergilere baktığımızda bunun yüzde 75’inin Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine ait olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ ZOR
Ülkemizde, geçen yıl tahsil edilen Kurumlar Vergisi tutarının 786 milyar 314 milyon TL olduğunu ifade eden Türkmen, “Toplam 1 milyon 100 bin Kurumlar Vergisi mükellefi olmasına rağmen, şirketlerin büyük çoğunluğu zarar göstermekte ya da çok cüzi tutarda kâr beyan etmektedir. Yüzde 15 Asgari Kurumlar Vergisi uygulaması dünyada uygulamaya başlandı. Ülkemizde de genel oran yüzde 25, banka ve sigorta şirketleri için yüzde 30 iken, yüzde 15 Asgari Kurumlar Vergisi getirilmeye çalışılmasını hayat standardı uygulaması döneminde şirketler için getirilen asgari matrah ve asgari oran şeklinde anlıyorum. O dönem yapılan düzenleme Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti” dedi.
NEDİM Türkmen, Türkiye’nin, malı değil, parayı takip eden sistemi kurmak için Gelir Vergisi Kanunu’nu değiştirmek zorunda olduğuna dikkat çekti. “Vatandaşına harcadığı ya da tasarruf ettiği paranın kaynağını sormayan, ‘Nereden buldun? Vergisini ödedin mi’ soruları sorulmadığı sürece, yapılacak olan düzenlemeler pansuman işlevi bile görmeyecektir” diyen Türkmen, “Ülkemizde, 835 bin basit usulde vergilendirilen mükellefi 2 yıl önce sırf oy kaygısı ile sistemin dışına çıkartan ve vergi ödememeleri için istisna getiren iktidarın artık vatandaşın yakasını bırakması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
SIFIR kilometre motorlu taşıtlardan geçen yıl alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarının 441 milyar TL olduğunu belirten Nedim Türkmen, bu yılki ÖTV tahsilatının ilk 4 ayda beklendiği gibi olmadığını söyledi. Türkmen, şunları belirtti: “Geçen yılın aynı döneminde (2023 ilk 4 ay) motorlu taşıt araçları ÖTV’sinin toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 10.43 iken, bu oran bu yılın ilk 4 ayında yüzde 7.4’e düştü. 2023 yılı ilk 4 ayda motorlu taşıtlar ÖTV’sinden yapılan tahsilat bütçe hedefinin yüzde 44.2’si olmuş iken bugün bu oran yüzde 27.4 olarak gerçekleşmiş durumda. Dolayısıyla 1 Temmuz’dan itibaren otomobillerde ÖTV oranlarının artması sürpriz olmayacak.”
Sözcü
Merkez'e başkan dayanmıyor: 3 yılda 4. ayrılık27 izlenme
Tayyip Erdoğan, açılış töreninde bir çocuğu kafasına vurarak uyardı, bir çocuğa da 'ulan tamam be, tamam ulan' dedi!133 izlenme
Kadıköy semt pazarında vatandaşın geçim isyanı: "Yeter artık. Yedikleri içtikleri onların olsun, gitsinler başımızdan! Yaşama hakkımız yok mu bu ülkede?"18 izlenme
Dışarıdan eve gelindiğinde ne yapmalı?171 izlenme
Merdan Yanardağ: "İsrail'le ilk ticaret anlaşmasını yapan Necmettin Erbakan"36 izlenme
AKP’li belediye başkanı Sungur'u, makam şoförü yakmış! Rüşvet çarkını tek tek anlattı6 izlenme
Dolarda artış sürüyor: Bir eşik daha aşıldı27 izlenme
Türkşeker'de 'İş Güvenliği' skandalı! Koruyucu giyim adı altında baret yerine eşarp aldılar37 izlenme
AFAD Başkanı Erdoğan’ın helalleşmesini unuttu! ”Gecikme olmadı ama yetişemedik. Yetişmedi, sayı yetişmedi. Yıkım çok fazlaydı”
Yine şaşırtmadı: Millet can derdinde, Gökçek ise siyaset!
İsrailli bir kadın asker operasyona çıkmadan önce TikTok'tan yaptığı paylaşım ile birliğin konumunu açık etti
Bu maaş kanat taktırır: THY yöneticilerine astronomik zam!