Bayram tatili sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne getirilmesi planlanan vergi paketi taslağından ayrıntılar ulaşmaya devam ediyor.
Daha önce kayıt dışı çalışan moto kuryelere vergi getirileceği ve yurtdışı çıkış harcının 10 kat artırılmasıyla ilgili çalışmalar gündeme gelmişti.
Ekonomim’in haberine göre bu kez de garantili projeleri yapan dev şirketlere ek vergi geliyor. Bu projeleri yapan çoğu şirkete daha önce vergi indirimi uygulanmıştı. Ayrıca şirketler yaptıkları projeleri 3040 yıllığına işletebiliyordu.
Söz konusu vergi taslağında, Kamu Özel Sektör İş Birliği (KÖİ) ve YapİşletDevret (YİP) modeliyle hayata geçirilen havaalanları, şehir hastaneleri, otoyollar, köprüler, tren hatları gibi yüzlerce projeyi yöneten şirketlerin kurumlar vergisi oranı, bankalarla eşitlenecek. Buna göre, dev şirketler devlete artık yüzde 25 değil yüzde 30 kurumlar vergisi ödeyecek.
Söz konusu yasanın Meclis'ten geçip AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasının ardından, şirketler yüzde 5 artırılan yeni kurumlar vergisini 1 Ocak 2025'den itibaren ödemeye başlayacak.
Yapılması planlanan artışla devletin yıllık yaklaşık 5 milyar TL, fazladan gelir elde etmesi planlanıyor.
YİP ve KÖİ projeleri için 3040 yıllık uzun vadeli özleşmeler imzalanmıştı.
Ek vergiye tabi olacak YİP ve KÖİ projelerinden bazıları şunlar:
Köprü, otoyol, tünel ve şehir hastanelerinin de aralarında bulunduğu projelere iktidar garanti geçiş ücretleri de ödüyor. Bu ‘garantili projeler’, her yıl milyarlarca liraya mal oluyor. Projeler nedeniyle vatandaşın vergi yükü de katlandı. Bu kapsamda 2024 yılında vatandaşın vergilerinden müteahhit firmalara 162 milyar 434 milyon lira daha ‘garanti ödemesi’ yapılacak. Önümüzdeki üç yılda ödenecek tutar ise 673 milyar 554 milyon lirayı bulacak.
Gerçek Gündem
Her 10 işsizin biri Türkiye'de52 izlenme
Mansur Yavaş’tan yeni reklam filmi: "Memleket sevdasından"54 izlenme
Benzin ve motorine gizli zam geldi57 izlenme
Üsküdar TOKİ inşaatı işçilerinden Emlak Konut şantiyesinde eylem: "Kamplar tahta kurusu dolu, banyoda su yok"37 izlenme
Vakıflar’dan kendi şirketine ‘üvey evlat’ muamelesi!61 izlenme
Sinan Ateş MHP Genel Başkanı olmak istiyor muydu? Eşi Ayşe Ateş açıkladı29 izlenme
Eski ‘yandaş dostlar’ birbirine girdi: Ağlak sakallı, meczup…134 izlenme
Türk şirketin 500 milyon dolarına bir gecede çöktüler23 izlenme