Anasayfa1
03 Nisan 2025 ( 10 izlenme )
Reklamlar

İmamoğlu operasyonu sonrası dikkat çeken adım: Şirketlerden dolara hücum


İmamoğlu operasyonu tüm Türkiye ile birlikte piyasaları da sarsarken şirketlerin döviz talebinde hızlı artış dikkat çekiyor.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) ve Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu'na dönük 19 Mart sabahı başlayan yargı operasyonu, piyasaları sarsarken, dövize talebi de artırdı.

BDDK verilerine göre, bankalardaki yabancı para mevduat hacmi, 19-26 Mart döneminde 8,8 milyar dolarlık artışla 213,8 milyar dolara yükseldi.

Bu dönemde artışın 2 milyar dolarlık kısmı gerçek kişilerin hesaplarında, 6,8 milyar dolarlık kısmı ise şirket hesaplarında kaydedildi.

Bankalarda yabancı para mevduat hacmi, 21 Mart haftasında parite etkilerinden arındırıldığında 5,9 milyar dolarlık rekor artış kaydetmişti.

Geçen haftaki artışın 2,7 milyar doları gerçek kişilerden, 3,2 milyar doları şirketlerden kaynaklanmıştı.

Operasyon günü dolar kuru 36,6 seviyesinden yüzde 14'lük tarihi yükselişle 42 seviyesine kadar yükselmiş, Merkez Bankası'nın (TCMB) rekor döviz satışıyla 38 seviyesine geri çekilmişti.

DÖVİZ İŞLEMLERİNDE TARİHİ GÜNLER

TCMB verilerine göre, Türk bankalarının spot döviz işlem hacmi, operasyonun ilk günü olan 19 Mart'ta 34,1 milyar dolarla tüm zamanların zirvesini gördü. 20 Mart'ta 16,9 milyar dolara gerileyen bu hacim, 21 Mart'ta 32,1 milyar dolara yükseldi.

Böylece Türk bankalarında 19-21 Mart dönemindeki üç günde toplam spot döviz işlem hacmi 83,2 milyar dolar gibi olağandışı bir seviyeye kadar yükseldi.

Operasyon öncesindeki üç günde 14-17-18 Mart döneminde bankalardaki spot döviz işlem hacmi, 21,2 milyar dolar olmuştu. Böylece operasyon sonrası üç günde rakam, dörde katlanmış oldu.

19 Mart'ta yurtiçi bankalar arası döviz işlem hacmi 18,1 milyar dolarla rekor kırarken, bu kalemde operasyon sonrası üç günlük hacim 37,1 milyar dolar oldu. Operasyon öncesi üç günlük hacim ise sadece 3,7 milyar dolardı. Böylece hacim operasyon sonrası 10'a katlanmış oldu.

Operasyon sonrası üç günde Türk bankalarının yurtiçi müşterilerle döviz işlem hacmi, 13 milyar dolar oldu. Operasyon öncesi üç günde bu rakam 8,6 milyar dolar olmuştu.

Türk bankalarının yurt dışı banka, kuruluş ve müşterilerle döviz işlem hacmi, 21 Mart'ta 13,8 milyar dolarla rekor kırarken, operasyon sonrası üç günde toplam hacim 32,9 milyar dolar oldu. Bu rakam, operasyon öncesi üç günde 8,9 milyar dolar olmuştu.

REZERVDE ÇOK SERT DÜŞÜŞ

Geçen hafta TCMB'nin brüt rezervi 8 milyar dolarlık sert düşüşle 171,1 milyar dolara geriledi.

Bankanın net rezervi de geçen hafta 11,8 milyar dolarlık tarihi düşüşle 62,1 milyar dolara geriledi.

Bankanın swap hariç net rezervi de 13,2 milyar dolarlık düşüşle 65,4 milyar dolar oldu.

Operasyon sonrasındaki beş iş gününde TCMB'nin net döviz pozisyonu toplamda 27,3 milyar dolar azalmıştı.

YABANCIDAN HIZLI KAÇIŞ

Geçen hafta yabancıların swap kanalından kaçışı toplamda 3,3 milyar dolar oldu.

27 Aralık-14 Mart arası geçen 11 haftada yabancı swap girişi 13,8 milyar dolar olmuştu.

Yabancılar, hisse ve tahvil kanallarından da geçen hafta toplamda 883 milyon dolarlık çıkışa imza attı.

Geçen hafta yabancıların nette hisse satışı 444 milyon dolar, tahvilde 440 milyon dolar oldu.

Nefes

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Hizbullah açıkladı: İsrail'in üç bölgesini toplar ve güdümlü füzelerle hedef aldık Atatürk'e hakaret eden şeriatçı avukat kendini peygamber ilan etti İmamoğlu zarar ediyorlar demişti… Halkbank ve Ziraat Bankası’ndan açıklama geldi 2020 Kömür ihalesi AKP İl Başkanı'na verildi!