ABD ve İran arasındaki iki haftalık ateşkes sona yaklaşırken İran'dan Hürmüz Boğazı için kritik bir adım geldiği iddia edildi.
İngiliz haber ajansı Reuters'ın konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı habere göre İran, Hürmüz Boğazı'nın Umman tarafındaki sularda gemilere serbest geçiş hakkı tanımayı müzakere masasına taşıdı.
İddiaya göre Tahran bu öneriyi, anlaşmanın sağlanması şartına bağladı.
İran'ın o bölgeye döşemiş olabileceği mayınları temizleyip temizlemeyeceği ve İsrail bağlantılı gemilerin de bu geçişten yararlanıp yararlanamayacağı henüz netlik kazanmadı.
Reuters'a konuşan Batılı bir güvenlik kaynağı, Umman sularından serbest geçiş önerisinin bir süredir gündemde olduğunu ancak Washington'dan henüz net bir yanıt gelmediğini söyledi.
Öte yandan ajans, İran'ın son haftalarda gündeme getirdiği seçeneklerden ton olarak daha farklı olmasıyla dikkat çekti. Tahran daha önce gemilerden geçiş ücreti alınmasını gündeme getirmişti.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) üyesi ülkeler, Londra'da yapılan toplantıda İran'ın geçiş ücreti planına karşı çıktı. IMO, böyle bir uygulamanın "tehlikeli bir emsal" oluşturacağını belirtti.
İran ve Umman arasında sadece 34 kilometre genişliğinde dar bir su yolu olan Hürmüz Boğazı, Körfez'den Hint Okyanusu'na açılan en kritik kapı olmasıyla öne çıkıyor.
ABDİsrail ile İran arasında yaşanan savaş, küresel petrol ve doğalgaz arzında şimdiye kadarki en büyük kesintilerden birine yol açtı.
Dünya petrolü ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LPG) akışının yaklaşık yüzde 20'sinin geçtiği Hürmüz Boğazı'nda İran'ın trafiği kesmesi, yaklaşık 20 bin denizcinin, yüzlerce tanker ve geminin Basra Körfezi'nde mahsur kalmasına neden oldu.
NEFES
Mansur Yavaş açıkladı: AKP halkın yoksulluğunu seçim döneminde fark etmiş69 izlenme
'Usulsüzlüğü' bildiren memura ceza üstüne ceza verildi!48 izlenme
'Evimizi ısıtamazsak sokakları ısıtacağız'16 izlenme
Sağlık Bakanı Koca açıkladı: 947 vaka, 21 can kaybı var!120 izlenme
Kılıçdaroğlu’ndan borsada dönen manipülasyona yanıt: "Küçük yatırımcının çaldığınız parasını size ödeteceğim"34 izlenme
İktidara yakın Yeni Şafak gazetesinden Erdoğan'ı zora sokacak video!53 izlenme
Ekonomik çöküş: Hastaneye görünmek lüks oldu!45 izlenme
Yargı iki kez “Dur” dedi, AKP’li belediye dinlemedi34 izlenme
ANKA Haber Ajansı'na İncirlik Hava Üssü soruşturması! İki gazeteci gözaltına alındı...
Giresun'daki felaketle ilgili kahreden gerçek! Askerlere mezar olan menfezin çökeceğini 7 ay önce haber verdi, kimse umursamadı!
Deli Dumrul gerçek oldu: Geçenden de para alıyorlar geçmeyenden de!
Sedat Peker, Mehmet Ağar'la ilgili flaş belgeler paylaştı! "Sizi mahvedeceğim"