ABD ve İsrail tarafından İran’a başlatılan saldırılar, bölgede büyük bir gerilimin ateşini yaktı. İran da, kendisine yönelen saldırılara misillemeler yaparak karşılık verirken savaşta dengeleri değiştirecek bir hamleye imza attı.
İran Devrim Muhafızları, bölgede bulunan ABD üslerine yönelik saldırılarda ilk defa "Hadid110" isimli jet motorlu insansız hava aracını kullandığını açıkladı. İran medyası ve Devrim Muhafızları'na yakın kaynaklar, söz konusu dronun ABD hedeflerine karşı operasyonlarda kullanılmaya başlandığını belirtti.

Tesnim Haber Ajansı'nın aktardığına göre, Hadid110'un en dikkat çeken özelliği turbojet motorla donatılmış olması. Üçgen (delta kanat) tasarıma sahip olan dronun saatte yaklaşık 510 kilometre hıza ulaşabildiği ve İran envanterindeki en hızlı insansız hava araçlarından biri olduğu ifade ediliyor.
Askeri analistler, Hadid110'un özellikle hava savunma sistemlerini aşmak amacıyla geliştirildiğini ifade ederken uzmanlara göre, daha önce kullanılan Şahid136 modeline kıyasla daha yüksek hız ve daha düşük radar görünürlüğü sayesinde hedefe ulaşma ihtimali artırılmış durumda.
Haberlercom'dan Abdullah Karlıdağ'ın aktardığına göre, Hadid110 ve Şahid136 arasında farklar da dikkat çekerken Şahid136’nın saatte yaklaşık 180 kilometre hız yapabildiği, Hadid110'un hızının ise 510 kilometreye kadar çıkabildiği bildirildi.
Buna karşılık Şahid136 yaklaşık 2 bin kilometre menzile sahip uzun menzilli bir dron olarak tarif edilirken Hadid110'un menzilinin 350 ila 400 kilometre arasında olduğu kaydedildi. Hadid110’un havada yaklaşık 1 saat kalabildiği ve bu sebeple uzun menzilli saldırılar yerine hızlı ve taktiksel görevler için hazırlandığı ifade edildi.

Hadid110 dronu ilk kez 12 Şubat 2025 tarihinde tanıtılmış ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerin katıldığı ortak askeri tatbikatlarda test edilmişti. İran medyasının aktardığına göre dron, son saldırılarla birlikte ilk kez operasyonel bir görevde kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun senatörlere verdiği kapalı brifingde Ortadoğu'daki savaşın seyri ele alınırken yaklaşık 80 dakika süren toplantıda olası kara harekâtı, mühimmat stokları ve İran yapımı "Shahed" tipi İHA'ların oluşturduğu tehdit gündeme geldi.
Yetkililerin, bu İHA'ların beklenenden daha büyük bir sorun oluşturduğunu ve mevcut hava savunma sistemlerinin hepsini engellemekte zorlanabileceğini bildirdi.
Rakamlar ortaya çıktı: Cumhurbaşkanlığı Mart'ta örtülü harcamada rekor kırdı!39 izlenme
Türkiye öğretmen maaşında OECD’de 33 ülke arasında 27. sırada!114 izlenme
MHP'li isim AKP'lilere verilen özel kadroyu ifşa etti37 izlenme
Şubat'ta 259 bin borçlu takibe düştü37 izlenme
İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi öğrencilerinden Boğaziçi eylemlerine destek37 izlenme
Milyonluk araç hurdaya dönmüştü: Türkiye'nin konuştuğu o Ferrari'nin sahibi ortaya çıktı34 izlenme
2. el eşya satan esnaf '2 yıldan beri işlerimiz güzel. Millet ikinci ele yöneldi, yeni alacak güçleri yok'41 izlenme
Motorine bir zam daha geliyor!51 izlenme