Orta Doğu’daki savaşın seyri, nükleer tesislerin doğrudan hedef alınmasıyla "geri dönülemez" bir felaket eşiğine geldi. İran’ın tek nükleer santrali olan Buşehr’e düzenlenen 4. saldırı, bölge başkentlerinde "ekolojik bir suikast" olarak yorumlanıyor.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, saldırı sonrası yaptığı sert açıklamada, rüzgar ve akıntı yönlerine dikkat çekti. Arakçi, "İsrail ve ABD Buşehr’i dört kez vurdu. Ancak bilmeliler ki, radyoaktif bir serpinti Tahran’a ulaşmayacak; doğrudan BAE, Katar, Bahreyn ve Suudi Arabistan gibi Körfez başkentlerini vuracak. Bu saldırılar oradaki yaşamı bitirebilir" ifadelerini kullandı.

İranlı yetkililer, Körfez ülkelerinin içme suyu ihtiyacının neredeyse tamamını deniz suyunu arıtan (desalinizasyon) tesislerden karşıladığını hatırlattı. Arakçi, Basra Körfezi'ne sızacak en düşük seviyedeki radyasyonun bile 60 milyondan fazla insanın su kaynağını kalıcı olarak zehirleyebileceğini vurguladı. Bu açıklama, bölge ülkelerinde "nükleer kirlilik" korkusunu zirveye taşıdı.

Viyana merkezli Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ise bölgedeki gerilimi düşürmeye yönelik bir rapor yayınladı. Ajans yetkilileri, Buşehr reaktör çekirdeğinin saldırılarda zarar görmediğini ve bölgedeki radyasyon seviyelerinde şu an için bir artış tespit edilmediğini açıkladı. Ancak uzmanlar, "sürekli saldırı" halinin santralin güvenlik protokollerini her an çökertebileceği konusunda uyarıyor.
Sözcü
Özgür Özel'in açıkladığı anket ortaya çıktı! AKP tek başına kaldı12 izlenme
"Abla işler çok kötü kasayı göstereyim!" #Esnaf1MarttaAçıyor70 izlenme
Enflasyonda 21 yılın en kötü görünümü35 izlenme
Sokak röportajında konuşan genç kız cehaletiyle herkesi hayrete düşürdü! "Türkçeyi Atatürk oluşturdu"46 izlenme
Kandil paketi dağıtırken kalabalık hücum edince şaşkına döndü: "Çocuklara verelim, bitti"20 izlenme
Parti devleti! Amasya Valisi, AKP’lilerle köy gezdi36 izlenme
Nehir kıyısına çadır kent inadının acısını depremzedeler yaşıyor!46 izlenme
Erdoğan 'teröristler' diyerek hedef gösterdi, Boğaziçi'nde öğrenciler oturma eylemine başladı, bazı öğrenciler gözaltına alındı!49 izlenme
Menemen enflasyonu yüzde 88’i aştı
Adnan Oktar davasına kim müdahale ediyor? AKP'li isimlerden dikkat çeken mesajlar
Depremden sonra çatlakları kapatan şirket iki deprem konutu ihalesini birden aldı
Kanal İstanbul'a itiraz süreci başladı: İstanbullular haklarını kullanabilecek