EYT'li 2.5 milyon vatandaş erken emekli olmayı başardı. Kalanlar için kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş ile genel olarak 2022 itibariyle 7200, 2028'den itibaren ise 9000 gün prim ödeme şartı tamamlanmış olması gerekiyor.
Hal böyle olunca emeklilik yaşı gelmemiş olan vatandaşlar nasıl emekli olabileceklerini araştırıyor.
SGK Eski Başmüfettişi İsa Karakaş, erken emekli olmaya çalışan vatandaşlara SGK'nın en çok hangi hastalıklardan dolayı maluliyet verdiğini açıkladı.

Karakaş'ın Türkiye gazetesindeki açıklamasına göre; 2024 yılında 7 bin 962 SSK'lık, 2 bin 622 BağKur'lu ve 722 memur toplamda 11 bin 306 kişi malulen emekli oldu.
Her sene güncellenen listeye göre; en çok hangi hastalıklara malulen emeklilik hakkının verildiği değişiyor. 2020'den 2022'ye kadar ilk sırada onkoloji ikinci sırada psikiyatri ve üçüncü sırada nöroloji yer alıyor.
2024 yılında ise bu sıralama da herhangi bir değişiklik olmadı.
Listeye giren hastalıkların birine veya birkaçına yakalanmanız halinde ise malulen emeklilik hakkında faydalanabiliyorsunuz. 10 yıllık sigortalılık süresi ile toplam olarak bin 800 gün malullük sigortası primi öden hastalar SGK müdürlüklerine başvurabiliyor. Çalışamayacak olanlar için 10 yıllık sigortalılık şartı da aranmıyor.

Hastalıklara bağlı olarak iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ını kaybetmek gerekiyor.
Karakaş, SGK'nın uygulamasına gire hastalıkları ise tek tek şu şekilde sıraladı:
"SGK uygulamasında maluliyete esas hastalık listesinde genel olarak nöroloji, göz hastalıkları, onkoloji, kulak burun boğaz hastalıkları, hematoloji, ortopedi ve travmatoloji, romatoloji, gastroenteroloji ve hepatoloji, dermatoloji, kardiyoloji, damar hastalıkları, genitoüriner sistem hastalıkları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, AIDS ve diğer hastalık grupları yer almaktadır."
Balıkesir’de isyan eden çiftçiler traktörlerle yolu kapattı!25 izlenme
Skandal ihale şartnamesi! AKP’li belediyeden Murano adası şartı!96 izlenme
CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya: "Aile sağlığı merkezlerinde çalışacak hekim bulamayacaklar. Bu vergi artışlarının hepsi halk sağlığını tehdit ediyor. Türkiye yüzyılı zam yüzyılıymış"32 izlenme
Geçim derdi yaşayan Ramazan Ünal canına kıydı...109 izlenme
Kayyum rektör Bulu’nun arkadaşından ‘pişkin’ davranış! Öğrenciler isyan etti!69 izlenme
AKP’li vakfın Atatürk ve Mehmet Akif Ersoy hazımsızlığı!129 izlenme
Formula 1 tarihinde bir ilk! Şampanya yerine 'gazoz' verildi!70 izlenme
Dünyaca ünlü Kumburnu plajına yaya girişi de paralı oldu: Ölüdeniz’e ayağını sokmak bile 50 TL!18 izlenme