İBB'ye yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, hakkında verilen ev hapsi kararı ardından görevinden uzaklaştırılmıştı.
Ev hapsi kararı 210 gün sonra kaldırılmasında rağmen görevden alınma süresi uzatılan Şafak Başa hakkında flaş bir gelişme yaşandı.

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa'nın görevine iade edilmesine karar verildi.
Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Şafak Başa'nın avukatı Kerem Donat, şu ifadeleri kullandı:
"İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak BAŞA hakkında yürütülen adli soruşturma sürecine bağlı olarak uygulanan görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin idari süreç hakkında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla işbu açıklamanın yapılması zorunlu hale gelmiştir.
Bilindiği üzere Doç. Dr. Şafak BAŞA hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 26.04.2025 tarihinde gözaltı işlemi uygulanmış, hakkında “konutu terk etmeme” şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmıştır.
Söz konusu adli kontrol tedbiri 25.11.2025 tarihinde kaldırılmış, yalnızca belirli günlerde imza verme yükümlülüğü ve yurtdışı çıkış yasağı şeklinde daha hafif nitelikte tedbirler uygulanmasına karar verilmiştir. Böylelikle Doç. Dr. Şafak BAŞA’nın kamu görevini yerine getirmesine engel teşkil eden herhangi bir adli kısıtlama ortadan kalkmıştır.
Bu gelişme üzerine, görevden uzaklaştırma tedbirine dayanak oluşturan fiili ve hukuki sebeplerin ortadan kalktığı açıkça ortaya konularak, Doç. Dr. Şafak BAŞA’nın görevine iadesi hususu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na resmi yazı ile arz edilmiştir.
İdari süreç kapsamında yapılan değerlendirmeler neticesinde konu Bakanlık makamınca incelenmiş ve görevden uzaklaştırma tedbirine ilişkin süreç yeniden ele alınmıştır.
Gelinen aşamada, hakkında tutuklama kararı bulunmayan, ev hapsi kaldırılmış olan ve görevini yerine getirmesine engel herhangi bir adli yasak bulunmayan bir kamu görevlisine ilişkin sürecin iade şeklinde olması gerektiği açıktır ve yapılan inceleme sonucunda uzaklaştırma tedbiri kaldırılmıştır.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla işbu açıklama yapılmıştır.
Saygıyla duyurulur."

Mülkiye Başmüfettişliği kökenli Şafak Başa, İSKİ Genel Müdürlüğü görevini sürdürürken 26 Nisan 2025’te, İBB'ye yönelik yürütülen operasyonlar kapsamında gözaltına alındı.
Sağlık problemleri bulunmasına rağmen uzun süre elverişsiz koşullarda alıkonulan Başa hakkında mahkeme, 30 Nisan’da ev hapsi kararı verdi. Bu karar doğrultusunda Başa, tam 210 gün boyunca ev hapsinde kaldı.
Başa'nın avukatlarının konuyu Anayasa Mahkemesine (AYM) taşımasının ardından, İSKİ Genel Müdürü hakkında verilen ev hapsi kararı Kasım 2025'te kaldırıldı.
Muharrem İnce’den rahip kriziyle ilgili ilk açıklama!330 izlenme
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun elektrik protestosuna Avrupalı liderlerden destek geldi43 izlenme
Köylülerin arazilerine Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile el konuldu!248 izlenme
Kılıçdaroğlu dilekçe verdi: İşte listede yer alan o isimler6 izlenme
Ata yadigarı botanik bahçeye tahliye şoku!203 izlenme
Teğmenlere sahip çıkmıştı: CHP Genel Başkan Yardımcısı Bağcıoğlu beraat etti17 izlenme
Fıkra değil gerçek! Yusuf dede evini onardı ceza aldı!183 izlenme
CHP'li vekil skandalı ortaya çıkardı! İtibardan tasarruf etmeyen AKP'li belediyelerde rezalet!46 izlenme
Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşundan rekor borç!
Yeni radar uygulamasını eleştiren sürücü: “6 şeritli yolda 30'la gitmek zorundasın ve kamerayı da koymuş oraya istiyorsan gitme… Ya bu zulüm neden yapılıyor insanlara gerçekten anlamış değiliz”
#İzmir’deki #deprem'de can kaybı 25’e yükseldi, 831 yaralı
Kendi küçük yüreği kocaman çocuk! Aldığı iki sütten birini geri bırakan depremzede çocuk düşündürdü