Sumud Filosu Gazze'ye yaklaşırken hazırlık duruma geçti. İsrail jetlerinin ve İHA'larının üstünde uçtuklarını belirten Sumud Filosu'ndaki aktivistler, saldırının yakın olduğunu ifade etti.
Sumud Filosu'ndan aktivistler, İsrail gemilerinin etraflarında tur attığını ve hız botlarıyla taciz edildiklerini aktardı. Ayrıca bir siber saldırı sonucu iletişimlerinin kesildiğini belirtti.
İsrail medyası ise X üzerindeki duyurudan kısa bir süre sonra "İsrail donanmasının Filistin sularına yaklaşan filoya karşı hazırlandığını ve uçak ve gemilerin bölgeye sevk edildiğini" yazdı.
Yunanistan ve İtalya ise İsrail'e 'Sumud filosundaki aktivistlere zarar vermeme' çağrısında bulundu. Ülkeler "aktivistlere tüm konsolosluk hakları tanınmalı" açıklamasında bulundu.
5 saat önce filonun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Yüksek alarm durumundayız. Filo üzerindeki İHA trafiği yoğunlaşıyor.İsrail, daha önceki filolara Sumud'un şu an bulunduğu alanda müdahale etmişti. Daha önceki müdahelelerde ölümler yaşanmıştı. Bazı raporlar, önümüzdeki saatlerde çeşitli olasılıkların yaşanabileceğini gösteriyor” denildi.
Açıklamada ayrıca, “Artık yüksek riskli bölgeye girdik. Önceki filoların saldırıya uğradığı ya da durdurulduğu alan. Herkes dikkatli olsun” ifadeleriyle uyarıda bulunuldu.
Filo sözcüsü Wael Naouar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada yüksek riskli bölgeye girdiklerini belirtti.
Naouar, Gazze’ye 144 deniz mili mesafe kaldığını aktararak, “Gemilerimizin üzerindeki İHA sayısı iki katına çıktı, internet ve radyo bağlantılarında olağandışı kesintiler yaşanıyor. Müdahale bu gece mi olur, yarın mı olur bilmiyoruz ama hepimiz hazırız” ifadelerini kullandı.
Filodaki Adagio gemisinde bulunan Türk aktivist Muhammed Salih ise paylaştığı videoda, filoya 80 kilometre (50 mil) uzaklıkta bir İsrail donanma gemisinin tespit edildiğini bildirdi.
Salih, “Bu akşam veya yarın gece bir İsrail müdahalesi bekliyorduk. Büyük ihtimalle bu gece olacak. Yüksek alarmdayız. Herkes can yeleklerini giydi ve güvertede hazır bekliyor” dedi.
Onlarca gemiden oluşan Küresel Sumud Filosu, günlerdir Gazze’ye doğru ilerliyor. Filoda özellikle tıbbi yardım malzemeleri olmak üzere çok sayıda insani yardım bulunduğu bildiriliyor. Bu filo, bugüne kadar Gazze’ye toplu halde yönelen en büyük filo olma özelliğini taşıyor.
İsrail donanması ise Sumud filosuna karşı 'kompleks' bir operasyon yapmak için hazırlıklara başladığını duyurdu.
İsrail basınına konuşan donanma, birçok gemiyle teker teker Sumud filosu gemilerine müdahale edeceğini ve tek bir savaş gemisinde toplayacağı aktivistler Aşdod limanına götüreceğini duyurdu.
Burada, aktivistlerin "sınır dışı edileceği ya da özel bir kurul tarafından yargılanacağını" söylendi.
Gemilerin ise bir kısmının Aşdod limanına çekileceği, önemli bir kısmının da batırılacağı belirtildi.
Arapça’da “kararlılık” veya “sarsılmaz azim” anlamına gelen Sumud, 1967’deki Altı Gün Savaşı’nın ardından Filistin halkı arasında direniş ve dayanışmayı simgeleyen bir kavrama dönüştü.
Kavram, Filistinlilerin topraklarında kalması, kimlik ve kültürlerini koruması, şiddet içermeyen sivil itaatsizlik yöntemleriyle işgale direnmesi ve alternatif kurumlar inşa etme çabalarını ifade ediyor.
Filistin’de zeytin ağacı ve hamile köylü kadın figürleri, Sumud’u sembolize eden imgeler arasında yer alıyor.
Sözcü
AKP Genel Merkezi'nin talimatıyla, partililerin her hafta Kovid-19 testi yaptırmasının zorunlu olduğu ortaya çıktı!91 izlenme
Iğdır'da ekmeğe zam24 izlenme
Karabük'ün Ovacık ve Safranbolu ilçelerindeki orman yangınları 5. gününde!26 izlenme
‘Son 2 ay içinde Türk vatandaşlığına geçiş artışı gözlemliyoruz’37 izlenme
Türkiye bu kareyle ayağa kalktı! Samsunspor taraftarlarının Onur Anıtı gösterisine büyük destek45 izlenme
Deniz Zeyrek’ten AKP’ye: "Perde arkasında bir sürü vaatte bulundunuz DEM Parti’ye, bırakın bu hikâyeleri"27 izlenme
Erdoğan'a anket şoku! AKP'nin oyları eriyor...95 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 8.642 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.556.837'ye, can kaybı 27.093’e yükseldi!57 izlenme
Saray'ın harcaması yüzde beş bin arttı! Bir milyon emekli maaşına denk
Özgür Karabat'ın fotoğrafı IŞİD hücre evinden çıktı! "Bir soruşturma bile açılmadı"
Konya'daki süt fabrikasında skandal görüntü! Süt kazanına girip banyo yaptı!
İmamoğlu ile tartışan gencin çalıştığı şirkete ilişkin çarpıcı detay!