Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı işsizlik rakamlarını açıkladı.
Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 2 bin kişi artarak 3 milyon 794 bin kişi oldu.
Dar tanımlı işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti
Aralıkta finansal piyasalarda büyük çalkantı yaşanmış, 20 Aralık’ta 18,36’ya kadar yükselen dolar/TL, Merkez Bankası’nın döviz satışları ve kur korumalı mevduat uygulamasının devreye alınmasıyla gerilemişti.
DİSKAR verilerine göre, geniş tanımlı işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,5 puan artışla yüzde 22,6’ya yükselirken, Kasım 2021'de 8 milyon 51 olan geniş tanımlı işsiz sayısı bir ayda 314 bin kişi artarak 8 milyon 365 bine ulaştı.
Geniş tanımlı işsizlik oranı pandemi öncesinde Aralık 2019’da yüzde 18,7 iken, Aralık 2021'de yüzde 22,6'ya yükseldi.
Sözcü'de yer alan habere göre, istihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 236 bin kişi artarak 30 milyon 141 bin kişi, istihdam oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 47,0 oldu.
İşgücü 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 238 bin kişi artarak 33 milyon 935 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,3 puanlık artış ile yüzde 52,9 olarak gerçekleşti.
1524 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,6 puanlık azalışla yüzde 20,8, istihdam oranı 0,6 puanlık artışla yüzde 34,1 oldu.
Bu yaş grubunda işgücüne katılma oranı ise bir önceki aya göre 0,2 puanlık azalışla yüzde 43,0 seviyesinde gerçekleşti.
Aralık ayında istihdam edilenlerin sayısı bir önceki aya göre tarım sektöründe 10 bin kişi azalırken sanayi sektöründe 108 bin kişi, inşaat sektöründe 5 bin kişi, hizmet sektöründe 134 bin kişi arttı.
İstihdam edilenlerin yüzde 16,8’i tarım, yüzde 21,7’si sanayi, yüzde 6’sı inşaat, yüzde 55,4’ü ise hizmet sektöründe yer aldı.
Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 0,5 puan artarak yüzde 22,6 oldu.
Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 15,4 iken, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,7 olarak gerçekleşti.
Aralık ayında sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre 0,1 puan azalarak yüzde 27,8 olarak gerçekleşti.
Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı ayına göre 0,5 puan artarak yüzde 18,3 oldu.
Suriyeliler ülkelerinden kaçmıştı, Avrupa'daki Ukraynalılar savaşmak için ülkelerine dönüyor!47 izlenme
Devlet Bahçeli’nin halefi olarak görülüyordu… MHP ve AKP’yi yerden yere vurdu!36 izlenme
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Politikalarımız seçimden sonra da devam edecek19 izlenme
AKP’li olduğunu söyleyen vatandaş: "Elinde Kur’an geziyor, Allah, peygamber diye etkileniyorduk"30 izlenme
Abdüllatif Şener 'Bunu yazın birtarafa, İsrail Kudüs'ü Başkent yapacak ve RTE rol gereği bağıracaktır !'2032 izlenme
Binali Yıldırım'ın yakın arkadaşına milyon dolarlık 'Oruç Reis' ihalesi!121 izlenme
Gençleri anlamadılar, rezil oldular! AKP'nin sosyal medya ekibinin Erdoğan videosu alay konusu oldu!79 izlenme
İmza kampanyası başlattılar: "Alkoldeki fahiş vergi, yaşam tarzı müdahalesidir"36 izlenme