TOBB Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi (SPM), ocak ayında yüzde 13.5'ten yüzde 14.7'ye fırlayan işsizlik oranının şubat itibarıyla yüzde 14.9'a çıkarak yüzde 15 sınırına dayanacağını hesapladı. SPM, aynı dönemde sanayi istihdamında da 32 bin azalma olacağını, yılın ilk 2 ayında ise 114 bin sanayi işçisinin işsiz kaldığını belirledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) araştırma kuruluşu SPM, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) önümüzdeki hafta çarşamba günü açıklayacağı Şubat 2019 dönemi işsizlik oranının yüzde 14.7'den yüzde 14.9 seviyesine çıkacağı hesabını yaptı. SPM'nin tahminine göre, aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranının 0.3 puan artarak yüzde 17.1'e yükselmesi bekleniyor. SPM, genel işsizlik ve tarım dışı işsizlikteki artışa paralel olarak mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının da yine 0.3 puan artarak yüzde 15.8'e çıkacağı hesabını yaptı.
114 BİN SANAYİ İŞÇİSİ İŞSİZ
SPM hesaplamalarına göre, şubat ayında istihdam oranı yatay seyrederek yüzde 44.5 düzeyinde kalırken, sanayi istihdamındaki düşüş devam edecek. SPM, şubat ayında sanayide çalışan işçi sayısının ocak ayına göre 32 bin kişi birden azalarak 5 milyon 392 binden 5 milyon 360 bine gerileyeceğini hesapladı. Sanayi istihdamı Aralık 2018'de 5 milyon 474 bin düzeyinde bulunuyordu. Bu veriler, bu yılın ilk 2 aylık döneminde sanayide çalışan 114 bin işçinin işini kaybettiğini gösteriyor.
SPM araştırmacısı Pınar Kaynak, işsizlikteki artışın devam ederek 20082009 krizi sonrası zirve yapan oranlara çıkmasını beklediklerini söyledi. 2018'in 3'üncü çeyreğinde kamu ve özel sektör yatırımlarının yüzde 4 küçüldüğüne dikkat çeken Kaynak, “Ocakta ihracat bir önceki döneme göre yüzde 3 artarken, hammadde ithalatı yüzde 6 küçülmüştür. Diğer yandan sanayi üretimi bir önceki döneme göre 1.1 puan azalmıştır. Tüm bu veriler, ekonomide bir yavaşlamanın habercisi sayılabilir ve şubat dönemi işgücü piyasalarına yansıması beklenmelidir. Yaptığımız sayısal tahminler de bu beklentimizi destekler niteliktedir” dedi.
SPM raporunda, ocak döneminde kapasite kullanım oranının imalat sanayinde 3.8 puan azalarak yüzde 74.4'e, tüketim mallarında 0.4 puan azalarak yüzde 72.4'e, ara malları imalatında da 0.7 puan azalarak yüzde 73.8'e düştüğü belirtilirken yatırım malları imalatında 0.4 puanlık artışla yüzde 74.5'e çıktığına dikkat çekildi.
AKP’den istifalar art arda geliyor!64 izlenme
Bylock kullandığı iddia edildiği için küfreden AKPli Şamil Tayyar 'Benim tek referans noktam Sayın Fethullah Gülen'dir !'1108 izlenme
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcılarına dudak uçuklatan çifte maaş kıyağı!48 izlenme
Kemal Kılıçdaroğlu’na saldırı önceden böyle planlanmış!278 izlenme
Sağlık kontrolüne getirilen Tuğyan Ülkem Gülter'e vatandaşlar tepki gösterdi: “Anne katilisin sen!”8 izlenme
Çelişkiler yumağıyla dolu kördüğüm olmuş bir cinayet... Fezlekeye yansıyan tüm detaylar23 izlenme
#deprem'de hasar gören evin su saatleri çalındı!43 izlenme
CHP'li Başarır belgelerle konuştu: Erdoğan’ın avukatına vekalet ücreti 38 milyon 980 bin lira!75 izlenme
Ekrem İmamoğlu'ndan son mesaj: "Dedim korkar mısın? O dedi yok yok!"
Böyle buyurdu yobaz efendi 'Kadının kocasını adıyla çağırması edepsizliktir !'
12 yaşındaki kızla buluşmak istedi, kızın babası buluşma yerine 2 köpeği ile gelince sapık hayatının dersini aldı!
İmamoğlu protestolarında en öndelerdi, sandığa etkileri merak ediliyordu... Dikkat çeken anket! İşte gençlerin iktidarı