İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen uyuşturucu soruşturmaları dalga dalga genişlerken, Türkiye’de madde kullanımına ilişkin veriler korkutucu bir hale ulaştı.
Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Federasyonu verilerine göre, 2024’te 10 milyonu aşan bağımlı sayısı 2025 itibarıyla 15 milyona yaklaştı. Kullanım yaşı 12’ye düştü, bir yılda 427 kişi uyuşturucudan hayatını kaybetti.
Son dönemde Türkiye, neredeyse her sabaha yeni bir uyuşturucu operasyonu ve gözaltı haberiyle uyanıyor, zehirle mücadele kıyasıya sürüyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dalga dalga gelen operasyonlara yönelik kararlılığı 5 Ocak’taki bilgilendirme notunda şöyle paylaşmıştı:
“İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımızca tüm suç türlerinde olduğu gibi ‘toplumun genel ahlakını ve toplum yapısı ile aile düzenini bozan’ suçlar ve suçlularla mücadele amacıyla yürütülen soruşturmalar kararlılıkla ve titizlikle devam etmektedir.”
Başsavcılığa yakın kaynaklar “Torbacısından baronuna kadar tüm uyuşturucu satıcılarının ve çetelerin ensesinde olacağız” mesajı verdi.
Ünlülere yönelik “uyuşturucu” operasyonları ekim ayında aralarında Birce Akalay, Berrak Tüzünataç ve Kubilay Aka gibi oyuncu ve şarkıcıların bulunduğu 19 ismin gözaltına alınmasıyla başladı.
İl Jandarma Komutanlığı’na götürülen ünlü isimler ifade ve kan verme işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Ardından uyuşturucu operasyonları medya sektörüne sıçradı. Eski Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy, spiker Ela Rumeysa Cebeci, Habertürk’ün eski yöneticisi Veyis Ateş, Mustafa Manaz, Ufuk Tetik ve Ebru Gülan’ın da aralarında bulunduğu 10’u aşkın kişi tutuklandı. Bu kapsamda gözaltına alınan Fenerbahçe Kulübü Başkanı Sadettin Saran da yurt dışına çıkış yasağı verilerek serbest bırakıldı.
Bir sonraki dalgada ise bu kez iş insanları, modeller, sosyal medya fenomenleri, gece kulübü işletmecilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda isim tutuklandı.
Ve son dalga… Önceki gün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen uyuşturucu soruşturması kapsamında, İstanbul başta olmak üzere İzmir, Denizli, Muğla’da operasyon düzenlendi. Hakkında gözaltı kararı verilen 26 kişiden aralarında oyuncu Doğukan Güngör ve sosyal medya ünlüsü Burak Altındağ’ın da bulunduğu 25 şüpheli gözaltına alındı.
Uyuşturucu operasyonlarında bugüne kadar 36 kişi tutuklandı, haklarında gözaltı kararı bulunan iş insanı Kasım Garipoğlu ve sosyal medya ünlüsü Mert Vidinli ise firari durumda.
Bunca ünlü ismin, uyuşturucu kullanımı ya da kullanımı ve satışı sebebiyle tutuklanması, ülkenin bağımlılıkta geldiği noktayı yeniden gündeme taşıdı.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Türkiye Uyuşturucu Raporu 2025, ülkedeki uyuşturucu tablosunun son yıllarda belirgin biçimde değiştiğini ortaya koyuyor.
Rapora göre uyuşturucu piyasası yalnızca büyümüyor, aynı zamanda şekil de değiştiriyor.
Bitki temelli uyuşturucuların yanı sıra sentetik maddelerin ağırlığı hızla artıyor; özellikle metamfetamin, ecstasy, sentetik kannabinoidler ve sentetik ilaçlar öne çıkıyor.
Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Federasyonu verilerine göre Türkiye’de madde bağımlısı sayısı 2025’te 15 milyona yaklaştı.
Kullanım yaşının 12’lere kadar düştüğünü kaydeden Federasyon Başkanı Halit Toprak, çocuk ve gençlerin bağımlı hâle getirilip suç ağlarında kullanıldığını söyledi.
Toprak, genç kadınların fuhşa zorlandığı, erkek çocukların ve gençlerin ise kundaklama ve silahlı yağma gibi suçlarda kullanılmak üzere bağımlı hâle getirildiği belirtti.
NEFES
'Aranan ajan': Erdoğan ağır bedel ödeyecek5168 izlenme
Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne operasyon! Tutuklu Muhittin Böcek dahil 18 kişiye gözaltı kararı8 izlenme
Sağlık Bakanı Koca, corona tablosunu açıkladı: Toplam vaka sayısı 246.086’ya, vefat sayısı da 5.934’e yükseldi!62 izlenme
Yeni Zelanda’da başbakan ve diğer siyasiler 3 yıl zam almayacak!96 izlenme
Hablemitoğlu suikastı sanığının tahliye kararına yapılan itiraz reddedildi29 izlenme
Yunanistan'da 6 Türk'ün infaz edildiği sır pusuda FETÖ mesajı ortaya çıktı49 izlenme
PKK'nın fesih kararı! İmamoğlu meclisi işaret etti28 izlenme
İnce: Yap-işlet-devret modelinin bedelini halk ödüyor116 izlenme
Bu aktrolün Gürsel Tekin'in minibüsünde ne işi var? CHP'ye demediğini bırakmamış
Sedat Peker'in '4.9 ton kokain' iddialarının ardından Kılıçdaroğlu'ndan kritik sorular!
Atatürkçü ilahiyatçı Kılıç'a tehdit: 'Sonun Yaşar Nuri gibi olacak'
İstanbul Halk Ekmek’te zam yok! 5 liradan satılmaya devam edilecek