Önceki gün basına yansıyan bir haberde “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) bu yılın en büyük ihalesi Kalyon Holding’e verildi” ifadesi yer aldı.
İhale, 1 milyar 133 milyon 797 bin TL teklif veren Kalyon Holding’e verildi.
Söz konusu ihale, AKP iktidarında inşaat zengini olan ve halkın milyarlarca lirasını cebine indiren patron gruplarını yeniden akıllara getirdi.
Neredeyse yapılan tüm “mega inşaat” projelerinde yer alan AKP imtiyazlısı patron gruplarının başında son ihaleyi alan Kalyon, “halkın a… koyacağız” diyen Mehmet Cengiz’in şirketi Cengiz Holding, TFF Başkanlığı’na getirilen Nihat Özdemir’in Limak’ı ve yine AKP’ye yakınlığıyla bilinen Kolin Holding.
Bu dört şirketin son yıllarda aldığı tüm ihaleleri tek bir liste altında topladık ve halkın cebinden toplanan milyarlarca liranın bu patronların cebine nasıl aktarıldığını listeledik.
sol.org.tr’nin haberine göre;
İşte o patron grupları ve AKP’den aldıkları ortak ve “bireysel” ihaleler:
TFF Başkanı Nihat Özdemir’in sahibi olduğu Limak, AKP iktidarı döneminin özelleştirme vurguncularından. Daha önce ağırlıklı altyapı inşaatı yapan grup, AKP iktidara geldikten sonra iki kritik özelleştirmeden büyük vurgun vurdu. Tekel alkollü içkiler bölümünü 292 milyon dolara alan Mey İçki’nin ortakları arasında Limak da vardı. Mey İçki 2006 yılında 810 milyon dolara ABD’li TPG’ye satıldı. Tekel’in fabrikaları devredildiğinde stoklarda bulunan içkilerin özelleştirme bedeline yakın olduğu söyleniyordu. Limak’ın özelleştirme vurgunu Tekel’den ibaret değil. TMSF bünyesindeki çimento fabrikalarının alınması, elektrik üretim santralleri, elektrik dağıtım bölgelerine ek olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletme hakkı da AKP dönemi kıyakları arasında yer aldı. 4 milyar doların üzerinde cirosu olan grup, söz konusu büyüklüğü çok büyük oranda AKP iktidarına borçlu.
İşte Limak’ın AKP’den aldığı ihaleler:
Kalyon da yine AKP iktidarının imtiyazlı şirketleri arasında. Elektrik üretiminin yanı sıra elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinde ortaklığı bulunan şirket, DSİ, İSKİ ve belediyelerden de yüksek tutarlarda altyapı projesi almasıyla biliniyor.
İşte Kalyon’un aldığı ihaleler:
Halka ettiği küfürle bilinen Mehmet Cengiz’in Cengiz Holdingi, ulaştırma ve enerji projelerinde yıldızını parlatırken en büyük piyangoyu Seydişehir Alüminyum özelleştirmesiyle kazandı. AKP iktidarındaki tüm “mega projelerde” adı ilk anılan şirketlerden olan Cengiz’in ihalelerinden bir bölüm şöyle:
Koloğlu kardeşlerin şirketi Kolin’in hikayesi, pek çok altyapı ihalesinde, elektrik dağıtım bölgelerinde ortaklık yaptığı Limak ve Cengiz ile benziyor. Elektrik santralleri, elektrik dağıtımı, oteller…
İşte Kolin’in aldığı ihalelerin bir bölümünün listesi:
AKP ve MHP'nin görmek istemediği anket: Her 10 kişiden 6'sı artık bunu istiyor!29 izlenme
CHP’nin enflasyonun araştırılması önerisini AKP ve MHP’li vekiller reddetti!59 izlenme
Üniversitedeki profesörlerin kapısına idam ipi asıldı!95 izlenme
Beyaz Saray’a Siyahî Sözcü Karine Jean – Pierre43 izlenme
CHP'li Yavuzyılmaz: "AKP bir yandan kamu işletmesi kâr eden Çayırhan Termik Santrali'ni satmaya çalışıyor. Diğer yandan buradan elde edilecek geliri özel elektrik şirketlerine teşvik olarak dağıtıyor"44 izlenme
TÜGVA belediye otobüsüne binmiş!52 izlenme
Son anketten çarpıcı sonuçlar! AKP'li seçmen de 'tablo vahim' dedi!142 izlenme
Özgür Özel ‘baklava kumpası’ demişti! Manavgat sabaha kadar uyumadı YSK kararını bekledi32 izlenme
CHP’li İnce: Niye gidip arkadaşınızı orada ziyaret etmediniz?
EKO Köy projesinin altından lüks villa rantı çıktı
Bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Ramazan Pişkin'in tarikatlardan tehdit aldığı ortaya çıktı! "Dükkânıma gelip ortalığı karıştırıyorlar"
1.3 milyarlık dev ihale Cengiz İnşaat'a!