Tarım Bakanlığı tarafından ithaline izin verilmeyen bazı hayvan ırklarının Türkiye'ye girdiği, 13 bin 420 büyükbaş hayvandan bin 637'sinin ise karantinada öldüğü belirlendi. Karantina süresine uyulmadan da, 850 küçükbaş, 25 bin de büyükbaş hayvanın piyasaya sürüldüğü açıklandı.
Sayıştay, hazırladığı raporda “Bu hayvanlarla ilgili ihracatçı ülkede yeterli tetkikler yapılmamış” değerlendirmesinde bulundu. İthal edilen hayvanların bazılarında, 21 günlük karantina süresine de uyulmadığı ve bu şekilde yaklaşık 900 bin hayvanın ülkeye sokulduğu açıklandı. Sayıştay'ın tespitleri şöyle:

Sayıştay raporu, ithaline izin verilmediği halde Türkiye'ye getirilen büyükbaş hayvanların bazılarının karantinada öldüğünü ortaya çıkardı.
LİSTEDE OLMAYAN IRKLAR GELDİ
– 2018'de ithali gerçekleştirilerek ülkeye girişine izin verilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara ait kayıtların incelenmesi sonucu, Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün ithaline izin verilen hayvanlar listesinde sayılmayan Sarole, Brangus, Aubrac ırkı hayvanların ülkeye girişine müsaade edildiği görülmüştür. 2018 yılı içerisinde ülkemize Romanya'dan giriş yapan 13 bin 420 büyükbaş hayvandan bin 637 adedinin de karantinada bekleme süresi içinde ölmesi, bu hayvanlarla ilgili yeterli araştırmaların ülkeye girmeden önce yapılmadığı kanaatini oluşturmaktadır.
– Hayvancılık Genel Müdürlüğü'nün ithal edilen hayvanlara ve bunların sağlık sertifikalarına ilişkin herhangi bir takip, izleme ve kontrol sistemi bulunmamaktadır. 2018 yılında ithalatı yapılan damızlık hayvanlara ilişkin veriler üzerinde yapılan incelemede; hayvanların karantina işletmesine varış tarihleri ile sisteme kayıt tarihleri karşılaştırılarak karantina süreleri tespit edilmiştir. Mevzuatla öngörülen 21 günlük karantina sürelerine uyulmaksızın sisteme kaydedildiği anlaşılmıştır. Karantina süresine uyulmadan piyasaya sürülen ithal hayvan sayısı ise küçükbaşlarda 850, büyükbaşlarda 25 bin olmuştur.
Torba yasada dikkat çeken akaryakıt detayı! Benzin ve motorine ÖTV zammı geliyor21 izlenme
Efsane futbolcu Hamit Altıntop, kurşunların yağdığı TFF binasında kaza sonucu ölümden kurtuldu.22 izlenme
İstanbul’dan tahsil edilen idari para cezaları yüzde 322 arttı!54 izlenme
Abdüllatif Şener’in komşuları o anları anlattı: "Dört el silah sesi duydum"102 izlenme
Adnan Oktar ve Kedicikler için karar çıktı!102 izlenme
Acun Ilıcalı hakkında bomba iddia: Geçen yıl hiç vergi ödememiş38 izlenme
Fatih Altaylı'dan zam yorumu: “Sağımdan kalktım buraya geçireyim, solumdan kalktım buraya geçireyim”58 izlenme
İktidar kolları sıvadı: İstanbul'un rantı Ankara'dan idare edilecek!68 izlenme
Bolu'da yangın faciasının yaşandığı Grand Kartal otelin son hali drone ile görüntülendi
Yargıtay'dan çok konuşulacak Bank Asya kararı!
MAN adası davasında Kılıçdaroğlu’na 359 bin lira tazminat!
Gerici yobaz kafa, İzmir'deki #deprem'in sebebini bulmuş! 'Kendilerine gelmeleri lazım. Din, iman, namaz yok'