Tarımda uygulanan sözleşmeli üretim modelinde üreticiler ile alıcılar adına taşeron firmaların sözleşme yaptıkları, yönetmelik gereği bakanlığa teslim edilmesi gereken sözleşme örneklerinin verilmediği ortaya çıktı. Bu nedenle de sözleşme şartlarını yerine getirmeyen üreticiler yüklü tazminat ödemek zorunda kalırken, firmalar şartları yerine getirmediğinde üreticinin elinde belge olmadığı için hakkını arayamadığı gündeme gelmişti.
‘İTİRAF ETTİLER’
Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye genelinde geçen yıl müdürlüklere teslim edilen, sözleşmeli bitkisel üretim yapan toplam üretici sayısının 185 bin 399 olduğunu söyledi.
Sözleşmelerin üretim miktarı toplamının 34.5 milyon ton meyve, sebze ve tarla bitkisi, 7.6 milyon adet süs bitkisi olduğunu kaydetti.
Yanıtta, il/ilçe müdürlüklerine verilmeyen sözleşmeler olduğu da kabul edilerek şöyle denildi:
“Teslim edilmeyen sözleşmelerin sayısı bilinemediğinden teslim edilen sözleşmelerin toplam sözleşmelerin yüzde kaçını oluşturduğu hesaplanamamaktadır. Sözleşmeyi, bakanlığımız birimlerine teslim etmeyen, alıcı ve üretici sözleşmeli üretime yönelik düşük faizli kredi uygulamaları, teşvikler ve desteklerden yararlandırılmayacaktır.”
Sözleşmeli üretim modelinin çiftçiyi mağdur eden bir sisteme döndüğünü dile getiren CHP’li Bakırlıoğlu ise şöyle konuştu:
“Bakanlık, ülkede ne kadar sözleşme yapıldığından haberleri olmadığını itiraf etti. Çiftçinin hakkını koruması gereken bakanlık maalesef çiftçiyi yalnız bırakmaktadır. Yürürlükte bir yönetmelik var, fakat uygulayan yok.
Manisa’nın tarım potansiyeli en yüksek iki ilçesi Akhisar ve Salihli’de ilçe tarım ve orman müdürlüklerine bir tane bile üretim sözleşmesi teslim edilmemiş olması, teslim edilmeyen sözleşmelerin teslim edilenlerden kat ve kat fazla olduğunu göstermektedir.
Bu konuda önerimiz üretim sözleşmelerinin bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri veya ziraat odası başkanlıkları huzurunda, onların hakemliğinde imzalanması konusunda yasal bir düzenleme yapılmasıdır.”Tarım ve Orman Bakanlığı, “Teslim edilmeyen sözleşmelerin sayısı bilinemediğinden, teslim edilen sözleşmelerin toplam sözleşmelerin yüzde kaçını oluşturduğu hesaplanamamaktadır” itirafında bulundu.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/tarimbakanligiipinucunukacirdih48294.html
İran'ın ABD uçaklarını vuran silahları Türkiye'den aldığı iddiasına Ankara'dan jet yalanlama25 izlenme
Bilim Kurulu toplandı! Bakan Koca açıkladı: Can kaybı 5.025'e, vaka sayısı da 191.657'ye yükseldi!66 izlenme
Tebliğciler yine sahnede ! Yılbaşı tebriği yerine Noel TEBLİĞİ dağıttılar !611 izlenme
Türkiye 'Eski Türkiye' olsaydı asgari ücret 66 bin lira olacaktı! Asgaride TÜİK’in bu hesabına bakın26 izlenme
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıkladı: Türkiye’deki toplam vaka sayısı 167.410’a, vefat sayısı da 4.630’a çıktı!109 izlenme
Yandaş yazar Yusuf Kaplan: Tanzimat ve Cumhuriyet ile ayağımıza kurşun sıktık141 izlenme
Eylem Tok’un görülmeyen yüzü: Tarikatçı eski sevgilisinden 'çok okunanlar' hilesi38 izlenme
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Rıza Güney 'Kurtlar Vadisi' müziğiyle büyükelçiliğe girdi!64 izlenme
Aziz Sancar tıp dünyasında devrimin eşiğinde: İnsanlığın en büyük baş belasını durduracak
Ankara'da bebek bezini taneyle satan bakkal: "Bir adet bezi 7,5 liraya satıyorum. Paket alabilen kimse yok"
AKP’den başvuru “Seçimler iptal edilsin”
İBB'nin yardım götürdüğü '2 aydır işsiz olan' vatandaşın anlattıkları memleketin durumunu özetledi !