20252027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında yapişletdevret projeleri olan köprü ve otoyolların garanti ödemelerine 3 yıl için 327 milyar lira daha ayrıldı. Garantili ödemeler Hazine’ye yük olmaya devam ediyor. CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, açıklanan OVP kapsamında 2025 yılında 94 milyar, 2026 yılında 114 milyar ve 2027 yılında da 119 milyar lira olmak üzere toplam 327 milyar TL’nin yine şirketlerin cebine gideceğini söyledi.
HASTANE VE HAVAALANLARI HARİÇ
Avrasya Tüneli, Şehir Hastaneleri ve Havaalanları bu tutara dahil değil. OVP kapsamında iktidarın ortalama dolar kuru tahmini 2025 için 42 TL, 2026 için 44.4 TL, 2027 için 46.84 TL olarak gerçekleşirken, özellikle kur garantili olan köprü ve tünel fiyatları da katlanacak. Bu tahminlerle yapişletdevret projeleri olan köprü ve otoyolların garanti ödemelerine 3 yıl için 327 milyar lira daha ayrıldı. CHP’li Sarıgül, açıklanan OVP kapsamında köprü ve otoyollar için şirketlere ödenecek bu tutara Avrasya Tüneli, şehir hastaneleri ve havaalanlarının dahil olmadığını vurguladı. Bugüne kadar işletmeci firmalara verilen garanti araç sayılarının yakalanamadığına dikkat çeken Sarıgül, “2022 yılında 36 milyar olan garanti ödeme tutarı, 2023 yılında 53 milyar, 2024 yılında 74 milyar liraya çıktı. Sadece son 2 yılda ayrılan bütçe ikiye katlandı. 6 yıl içinde bu projeleri işleten müteahhitlerin cebine Hazine’den yaklaşık 500 milyar TL girecek” dedi.
Mustafa Sarıgül, şunları kaydetti: “Bugün 55 dolar olarak işletmeci firmaya garanti edilen geçiş ücreti Osmangazi Köprüsü’nde 2025 yılında 2 bin 310 TL olacak. Son 8 ayda yüzde 192 zam ile Osmangazi köprü geçiş ücreti 555 TL oldu. İşletmeci firma her geçen araç için Hazine’den 1.245 TL fark alıyor. Bu fark, uygulanan geçiş ücretine zam yapılmaması halinde 1.755 TL olacak. Kazanan yine müteahhitler, kaybeden de yine 85 milyon vatandaşımız olacak.”
Sözcü
Vatandaşın parası AKP'linin cebine! Milyonlarca liralık zarar!51 izlenme
500 gün sonra mağaradan çıkan Flamin, gerçekten çıkmak istemediğini söyledi54 izlenme
Gazeteci Murat Yetkin'den çarpıcı iddia! "Erdoğan Fethullahçılarla temas halinde mi?"44 izlenme
Vekil kızına bakanlık kalkanı! Ataması usulsüz bulundu ama soruşturmaya izin verilmedi!144 izlenme
Babam sağ olsun!155 izlenme
Kediciklerin ‘sırrı’ tahlil sonrası ortaya çıkacak…367 izlenme
Lozan'ı hiçe sayıyorlar! Türkiye'nin yanı başında iskele yapıp imara açtılar29 izlenme
AKP’ye İstanbul hüsranı: Katılım 300 binde kaldı!1050 izlenme
AKP’li belediye başkanı hurdaya çıkarmıştı, yeni başkan tamir ettirip kullanmaya başladı!
Paylaş ki, Soytarı Kadir'e sahip çıkmak için, ATATÜRK'ün annesine küfreden bu şerefsizler bulunsun !
Ümit Özdağ: ‘Sandığı çalamayınca, YSK’yı çaldılar’ dedi ve sandık rakamlarını açıkladı…
Siyasilerden iki şehit tepkisi