AKP’den iki kez milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen iş insanı Mehmet Zeki Peker’in şirketleri, kamudan aldığı milyarlık ihaleler ile dikkat çekiyor. Şirketler, Karayolları Genel Müdürlüğü, TOKİ ve Sağlık Bakanlığı’nın açtığı çok sayıda büyük ölçekli ihaleyi kazanırken son olarak KarsDigorIğdır yolu ihalesini de 617 milyon 380 bin liralık bedelle Mehmet Zeki Peker’e ait Pekhan İnşaat aldı. “Ben size vekil olmaya değil, kardeşiniz olmaya geldim” sloganı ile katıldığı seçimlerden eli boş dönen Peker, aldığı ihalelerle vekil olamasa da milyarder olmayı başardı.

DEVLETTEN KAZANDI
Zeki Peker, 7 Haziran 2015’de Bitlis’ten aday olmuş ancak seçimleri kazanamamıştı. 2018’de tekrar aday olan Peker yine kazanamadı. Peker’in sahibi olduğu Zey Yapı ile Pekhan İnşaat genellikle, TOKİ’nin açtığı konut ve kamu bölgesi ihalelerine katılırken, Peker, Çankırı’da 400 yataklı Devlet Hastanesi yapım ihalesini de kazandı. Şirket, 2024 yılında Aydın’da 950 yataklı Şehir Hastanesi ihalesini de almıştı. Peker’in şirketlerinden Zey Yapı 11 Mayıs 2023’te 1 milyar 590 milyon lira bedel ile Çankırı Merkez 400 yataklı Devlet Hastanesi yapım ihalesini de kazandı.
2024 yılında ise Aydın 950 yataklı Şehir Hastanesi yapım işine ilişkin gerçekleştirilen iki ayrı ihaleyi toplam 3 milyar 851 milyon 424 bin lira bedelle aldı.
2023 yılında yapılan Kahramanmaraş Nurhak Acil Durum Hastanesi ihalesini de Peker’in Zey Yapı Şirketi kazanmıştı. 5 Ekim 2023’te sonuçlanan ihalede devletin kasasından 595 milyon 500 bin lira çıktı.

Zeki Peker’in şirketleri Zey Yapı ve Pekhan İnşaat’in 2020 yılından bu yana aldığı ihalelerin toplam maliyeti 17 milyar liraya dayandı. 2015 seçimlerine “Ben size vekil olmaya değil, kardeşiniz olmaya geldim” afişi ile giren Peker, seçimlerde yakalayamadığı başarıyı ihalelerde elde etti.
Sözcü
2024'ün ilk 8 ayında 16 bin 634 şirket kapandı31 izlenme
Ekmekte 7 TL endişesi büyüyor!38 izlenme
Suça karışmamış PKK'lı olur mu?25 izlenme
İkinci dalga zamla gelecek!101 izlenme
Kurum için peş peşe 36 paylaşım yapan TRT, İmamoğlu proje açıklarken Azerbaycan seçimlerini konuştu35 izlenme
Ekrem İmamoğlu'ndan tutuklama kararı sonrası ilk mesaj: "Dimdik ayaktayım, asla eğilmeyeceğim"24 izlenme
Erdoğan darbeyi eniştesinden duyarken Devletin valisi istihbaratı 15 gün önce almış!307 izlenme
AKP'nin bozuk Milli Bayram sicili! Vatandaş size nasıl inansın ki!103 izlenme