Dünyanın önde gelen medya kuruluşlarından Katar merkezli Al Jazeera, Türkiye'de yaşanan son gelişmelerle ilgili dikkat çekici bir analiz yayınladı.
Bazı uzman isimlerin görüşlerinin alındığı haberde, Türkiye'nin İsrail'in Filistin'de uyguladığı şiddete tepki göstermekten uzaklaştığına dair yorumlar yapıldı. Önceki gün Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail aleyhindeki soykırım davasına müdahillik beyanını Divan'a sunmasını hatırlatan Al Jazeera, "Uluslararası Adalet Divanı'na başvuru ve Instagram yasağı Türkiye'nin İsrail'den uzaklaştığının son işaretleri" başlığını kullanırken, "Türk hükümeti bazı kesimler tarafından Gazze için yeterince çaba göstermemekle eleştirilse de birçok ilişkiyi kesmek için harekete geçti" ifadelerine yer verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süredir Filistin'i savunan açıklamalarda bulunduğuna dikkat çekilirken Davos'ta gerçekleşen Dünya Ekonomi Forumu'nda dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaşadığı "One Minute" krizine de vurgu yapıldı. Mavi Marmara baskını sonrasında ilişkilerin 7 Ekim 2023'te İsrailHamas savaşına kadar normalleşmeye başladığı hatırlatılırken o zamandan beri Erdoğan'ın çok sert bir şekilde İsrail'i eleştirdiği de belirtildi.
Fakat haberde, "Fakat son haftalarda Türkiye tutumunda giderek daha kararlı hale geldi. Çarşamba günü, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) açtığı soykırım davasına katılma beyanını resmen sundu. Bazı analistler, UAD'ye şikayette bulunma hamlesinin büyük ölçüde sembolik olduğunu ve daha çok hükümetlerini Filistinlilerle dayanışma göstermeye çağıran seçmenleri ve muhalifleri yatıştırmayı amaçladığını söylüyor" yorumu yapıldı.
Haberde ayrıca Instagram'a getirilen yasağın da çok sayıda Türk vatandaşını rahatsız ettiği belirtildi.
Sözcü
Özlem Çerçioğlu hakkında beraat talebi29 izlenme
CHP Türkiye'deki istismar olaylarını raporladı131 izlenme
İstanbul'da güneş enerjisiyle çalışan simit ve mısır arabası kullanılmaya başlandı43 izlenme
İşçiler Melih Gökçek'in esaretinden kurtuldu!141 izlenme
Avrasya Tüneli'nde geçiş ücretlerine yüzde 56 zam!79 izlenme
Bakan Koca’dan ‘normalleşme’ açıklaması65 izlenme
Schengen vizesine başvuracaklar dikkat: Zam geldi45 izlenme
Barış Yarkadaş açıkladı: "Hatay havalimanı girişindeki yardım tırları geri çevriliyor"58 izlenme
İşte israfın fotoğrafı: Yerli ve milli yangın söndürme filosu yıllardır yerde bekliyor!
Murat Kurum’un gaflarına ‘prompter’ önlemi
Pandora'nın Kutusu açılıyor! Sedat Peker ifşa etti, Sezgin Baran Korkmaz ne dedi?
Meral Akşener'i merkezde kabul eden Hüseyin Baş'tan dikkat çekici karşılama: Sayın Genel Başkanım hoş geldiniz