AKP’nin sokak hayvanlarını katletmeye yönelik 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tüm maddeleri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.
Kamuoyunda ‘katliam yasası’ olarak adlandırılan yasa teklifi AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edildi. Teklif 224 hayır oyuna karşı 275 oyla kabul edildi.
TBMM’de 28. Dönem’in ikinci yasama yılı bu kanun ile sona erdi. Meclis Başkanvekili Celal Adan, oturumu 1 Ekim Salı günü saat 14.00’te yeniden toplanmak üzere kapattı.
Yasalaşan teklifle, sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan “sahipli hayvan” ve “sahipsiz hayvan” kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.
ÖTANAZİ YASAKTIR ‘AMA’…
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun 9. maddesindeki “Hayvanlara ötanazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötanazi yapılmasına karar verilebilir. Ötanazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır” hükümleri uygulanacak.
Yerel yönetimler, sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkili olacak.
BELEDİYELERE YAPTIRIMLAR
Nüfusu 25 binden fazla olan belediyeler için kesinleşen bütçe gelirlerinin binde 5’ini ve büyükşehir belediyelerinde de binde 3’ünü ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkilileri altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.
“Yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan köpeği bakımevi dışında bir yere bırakmak” fiilleri yasak kapsamına alınacak. Böylece sahipsiz hayvanların toplanması, hayvan bakımevlerine götürülmesi ve bu hayvanların sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevi bünyesinde bakılmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasının ve yerel yönetimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz olarak yerine getirmelerinin sağlanması amaçlanacak.
Kaynak: TELE1
Betona dönüşecek bir doğal alan daha bulundu: Tarsus’ta sahil şeridine 11 otel dikilecek!107 izlenme
AİHM süresi bu gece bitiyordu, Kavala'ya yeni tutuklama!76 izlenme
Ünlü anketçiden canlı yayında şok iddia! Erdoğan'ın seçimi kaybetmesi durumundaki planını açıkladı44 izlenme
İBB CHP Grup Başkanvekili Ülkü Sakalar: "Çoğunluğunuza güvenerek aldığınız yerleri asıl sahibine iade ediyoruz"28 izlenme
İBB Başkanı İmamoğlu'nun diplomasının iptal kararının gerekçesi açıklandı30 izlenme
Vatandaşlık verilen Suriyeli: "Türkiye’de savaş çıksa başka yere giderim. Oyum Erdoğan’a"35 izlenme
AKP'nin Eylül karnesi belli oldu: Yüzde 10'lara kadar düştü6 izlenme
Devlet Bahçeli hakkında suç duyurusu!42 izlenme
AKP'lilerin çok övündüğü 'hazine garantili' İstanbul Havalimanı'nda korkutan görüntü! Bagaj ve konteynerler fırtınanın etkisiyle havada uçuştu!
CHP’den şok eden iddia! Devletin yine milyarı kayıp!
Hatay'ın Samandağ ilçesinde 4.2 büyüklüğünde meydana gelen deprem anları
Çok fena düştü: Erdoğan'a peş peşe anket şoku!