Home
07 Haziran 2025 ( 14 izlenme )
Reklamlar

Kaynakları betona gömdüler


İnşaat sektörü Nisan 2025’te 1 trilyon 178 milyar lira kredi kullanırken sektörde takibe giren kredi miktarı 47 milyar 573 milyon liraya çıktı.



Türkiye büyümesini inşaat üzerine kurgularken, sektör batık kredide zirveye oturdu. Toplam batık kredi miktarı 30 Mayıs haftasında geçen yılın aynı dönemine göre ikiye katlanarak 211 milyar liradan, 407 milyar liraya çıktı.

Kullandığı kredi miktarına göre en fazla krediyi inşaat sektörü batırdı. İnşaat sektörü Nisan 2025’te 1 trilyon 178 milyar lira kredi kullanırken sektörde takibe giren kredi miktarı 47 milyar 573 milyon liraya çıktı. Geçen yıl aynı dönemde bu miktar 35 milyar TL düzeyindeydi. Konkordatotakip.com verilerine göre de, inşaat sektörü en fazla konkordato alan en riskli sektör. 2018’den bu yana sektörde 473 firmaya konkordato için kesin mühlet kararı verildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Nisan 2025 verilerine göre, imalat sanayi 4 trilyon 421 milyar TL kredi kullanırken batık kredi miktarı 54 milyar 475 milyon liraya yükseldi. İmalatta son bir yılda batık kredi miktarı yüzde 135 artış gösterdi. Nisan 2024 döneminde imalatta batık miktarı 23 milyar TL civarındaydı.

YÜZDE 128 ARTIŞ

Perakende sektöründe 2024 Nisan döneminde takipteki kredi miktarı 18 milyar lira düzeyindeyken bu yıl aynı dönemde bu miktar yüzde 128 artışla 41 milyar 181 milyon liraya fırladı. Enerji sektöründe 2024 Nisan’da 20 milyar 835 milyon lira olan batık kredi miktarı 2025 Nisan döneminde 21 milyar 207 milyon liraya çıktı. Batık kredi miktarı düşen tek sektörü ise turizm oldu. Turizm sektöründe batık kredi 7 milyar 143 milyon liradan 6 milyar düzeyine geriledi.

Deprem büyümeye katkı sağladı

İnşaat sektörü yılın birinci çeyreğinde yüzde 7.3 büyüdü. Sektör yüksek büyüme performansına devam etti. Sıkılaştırma politikalarının etkisi sınırlı kalırken, deprem bölgesindeki yeniden imar faaliyetleri, kentsel dönüşüm ve diğer inşaat faaliyetleri inşaat sektörünü destekledi. İnşaat sektörü böylece son 10 çeyrektir büyüme sergiledi. İnşaat harcamaları da ilk çeyrek döneminde nominal olarak yüzde 41.8 arttı ve 1.85 trilyon lira olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk çeyreğinde inşaat harcamaları reel olarak yüzde 6.9 arttı ve bu durumda özellikle deprem bölgesi inşaat faaliyetleri etkili oldu.

Nefes

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Böyle buyurdu yobaz efendi 'Kadının kocasını adıyla çağırması edepsizliktir !' Dürüst gurbetçi Türkiye'nin gerçeklerini anlattı! Yalancı gurbetçileri utandıracak sözler İlyas Salman: "Tayyip Erdoğan'ı cumhurbaşkanlığına layık görmüyorum, çünkü ucuz adam" Kahramanmaraş depremlerinde can kaybı 44 bin 218'e yükseldi