Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde köylüler ve STK’lar, Cengiz Holding’in iştiraki Truva Bakır Maden’in başlattığı maden projesine karşı mücadeleye devam ediyor. Endişelerin başında projenin altın madenine evrilmesi ihtimali geliyor. Halilağa madeninin ilk sahipleri olan Kanadalı şirket, burayı Türkiye’nin batısında keşfedilen ilk “bakır altın” yatağı olarak tarif etmişti. Cengiz Holding ise projenin sadece bakır madeniyle sınırlı olacağını vurguluyor.
Halilağa madeni projesi Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Hacıbekirler, Muratlar ve Halilağa köylerine yayılıyor. Proje için Kasım başında ağaç kesimine başlandı. TEMA’nın raporuna göre madencilik faaliyetinin yörenin ekolojik, kültürel ve ekonomik yapısını büyük ölçüde tahrip edeceği ifade ediliyor.
Danıştay’a yaptıkları itiraz başvurusunun sonucunu bekleyen altı STK ve 80’dan fazla yöreli, bu ve benzeri projelerin Kaz Dağları’na “telafisi mümkün olmayacak zararlar’’ vereceğini savunuyor. Ticaret Sicil kayıtlarına göre Halilağa maden projesinin sahibi olan Truva Bakır Maden İşletmeleri A.Ş. 2007’de iki Kanadalı madencilik şirketinin ortaklığıyla kuruldu, Halilağa projesi, 2019’da Cengiz Holding’e satıldı.
Danıştay’da itiraz süreci sürerken, Kasım başında ağaç kesimine başlandı. BBC Türkçe’nin haberine göre Hacıbekirler köyünden Gülferit Güven “Biz kasabalarda, betonlarda yaşayamayız. Biz köyümüzde, hayvanlarımızla yaşamaya alışkınız. Bizi felakete sürüklemesinler’’ diyerek tepkisini göstermişti.
Truva Bakır Maden, Orman Genel Müdürlüğü’ne dayandırdığı verilere göre Halilağa’da toplamda 155 bin ağaç keseceğini söylüyor. Şirket 1 milyon ağaç dikileceğini taahhüt ediyor. Kaz Dağları Ekoloji Platformu Koordinasyon üyesi Füsun Kayra ‘‘Kazdağları’nda 36 günde 600700 bini geçen ağaç kesimi yapıldı. Alanda 1 milyondan fazla ağaç daha kesilecek’’ dedi. Bölge köylüsü Süheyla Doğan, proje alanının 1980’lerde yangın görmüş bir bölge olduğunu ve 4050 yaşındaki bir ekosistemi, yıllar sonra yeni ağaçlar dikerek eski haline getirmenin ‘’hikaye’’ olduğunu düşündüğünü belirtiyor.
Sözcü
KKTC polisinden Falyalı cinayeti açıklaması: "Polise henüz ulaşmamış bazı özel kamera görüntüleri var"53 izlenme
Zabıtayı bayıltana kadar döven Tayfun Karali, Sivas katliamı sanıklarının avukatı çıktı!206 izlenme
Kars’ta kendisini 3 yıl boyunca taciz eden adamı öldüren liseli kız ilk mahkemesinde tahliye oldu!58 izlenme
Türk Lirası hızla eriyor! İşte piyasalarda son durum37 izlenme
Zam bekleniyor: SGK Uzmanı Sevinç, emekli ikramiyeleri için net rakam verdi43 izlenme
Borsada dev şirketin vergi ödemediği ortaya çıktı! Yatırımcı resmi açıklama bekliyor40 izlenme
Narin aranırken ailesi eve kurdukları kamera sistemiyle jandarmayı saniye saniye izlemiş!43 izlenme
Otobüs bilet fiyatları yüzde 150 arttı!57 izlenme
Süleyman Soylu'nun siber uzmanları şaşırttı: Ev hanımı, taksici, marangoz, kuaför!
‘Erken seçim’ söylemi Erdoğan’ı geriyor
Borç polemiği: CHP’li Ortahisar Belediye Başkanı kalem kalem açıkladı
'Man Adası belgeleri'ne yasak! Gerelçe: Erdoğan'ın siyasi kariyerini etkileyecek 'itham'