Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 299. maddesinde düzenlenen cumhurbaşkanına hakaret suçu, son yıllarda çokça eleştirilen konuların başında yer aldı. Bu dönemde 'Erdoğan'a hakaret' iddiasıyla 160 binden fazla kişiye soruşturma, yaklaşık 45 bin kişiye dava açıldı, yaklaşık 13 bin kişi de mahkûm edildi.
DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre maddeyle ilgili soruyu yazılı olarak yanıtlayan ana muhalefet partisi lideri, 14 Mayıs'tan sonra TCK'dan kaldırılması için kanun teklifi vereceklerini ifade ederek "Türkiye, 15 Mayıs sabahına özgür uyanacak, başta gençler olmak üzere bütün yurttaşlarımızın kendilerini rahatça ifade edebileceği bir ülke yaratacağız, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.
Kılıçdaroğlu; 299. maddenin tarafsız cumhurbaşkanları için oluşturulduğunu, ancak 16 Nisan 2017'deki anaya değişikliğiyle cumhurbaşkanına getirilen ilave bir koruma zırhına büründürüldüğünü, ufak eleştiriler için bile yargıya başvurulduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanına hakaret iddialı verilere işaret eden Kılıçdaroğlu, vatandaşların ifade özgürlüklerine ciddi biçimde kısıtlamalar getirildiğini söyledi:
"Rakamlar, Erdoğan döneminde bu maddenin bir intikam aparatı haline dönüştürüldüğünü açıkça göstermektedir. Bir siyasi partinin genel başkanı sıfatını da kullanan cumhurbaşkanının 21'inci yüzyılda demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan düşünce ve ifade özgürlüğünü içselleştirmesi, farklı seslere ve farklı düşüncelere tahammül etmeyi öğrenmesi, kendi görüşünden olmayan insanları susturmak yerine onları dinlemeye çaba harcaması gerekir. Millet İttifakı İktidarında ifade özgürlüğünü yeniden tesis edeceğiz, tweet atan hiçbir genç sabahın köründe gözaltına alınmayacak. Ülkemiz hak etmediği bu ucube maddeden kurtulacak."
KRT
Şehir hastanelerine harcanan para devletin bütçesini boşalttı23 izlenme
Kamu taşınmaz satışı tam gaz!21 izlenme
İmamoğlu: "Sandık gelecek, herkes yaptıklarının hesabını verecek"18 izlenme
İddiaların omurgasını bu 6 ihale oluşturdu22 izlenme
Limon üreticisi ağlıyor, ağaçlar tek tek sökülüyor35 izlenme
Şehir hastaneleri de Araplara satılıyor34 izlenme
Uluslararası kuruluştan çarpıcı rapor: İşçi haklarında en alt ligdeyiz30 izlenme
HDP'li Mithat Sancar'dan Açıklama: Heyetlerimiz zaman zaman bu masadaki dört partiyle buluşuyor38 izlenme
CHP’den yeni kanun teklifine tepki: İnternete Kuzey Kore modeli getirecekler
İsrail'den katliam için de katliam: Hastanenin enkazını da vurdular!
CHP'li Hakverdi, Ulaştırma Bakanlığı'ndaki usulsüz uygulamaları Meclis'e taşıdı "AKP parayı 'Yol'da yiyor"
Dolar/TL 4,02'ye çıktı; tarihi zirveye yaklaştı!