Kılıçdaroğlu butlan kararı ile CHP'ye geri
getirilmesinin ardından dün akşam katıldığı TV yayınında gazetecilerin
sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu'na yaptığı açıklamalar nedeniyle
tepkiler çığ gibi yağmaya devam ediyor. Tepki gösteren isimleriden
birisi de Anayasa profesörü Tolga Şirin oldu.
Kılıçdaroğlu yayında Demirtaş'ın tutuklanmasına neden olan dokunulmazlıkların kaldırılması kararından pişman olmadığını, bunun için Meclis'te zaten çoğunluğun olduğunu ifade etmişti. Tolga Şirin bunun doğru olmadığını şu şekilde açıkladı:
"Selahattin Demirtaş'ın tutuklanmasına giden sürecin önünü açan Anayasa'ya eklenen geçici 20'nci maddenin kabulü için yasamada çoğunluk “zaten” mevcut değildi. AKP ve MHP oyları, (TBMM başkanı dahil) toplam 357 milletvekiliyle referandumu zorunlu kılacaktı. CHP'nin desteği sayesinde iktidar ittifakı halkoylamasından kaçınabildi.
Anayasa'nın dokunulmazlık hükmüne dönük böyle bir istisna olağan anayasal rejim içinde uygulanamazdı. Uygulansaydı Ömer Faruk Gergerlioğlu, Leyla Güven ve Şerafettin Can Atalay kararlarında görüldüğü üzere ihlal sonucu doğardı."

Kılıçdaroğlu, butlan davasındaki tedbir kararında delegelerin de görevden alındığını ifade etmişti. Şirin, "Mutlak butlan davasındaki tedbir kararında delegeler görevden alınmış değildir. İl kongreleri bakımından İstanbul İl Kongresi dışında bir ihtilaf yoktur ve 2025 delegeleri görevdedir." açıklamasını yaptı.
Kılıçdaroğlu CHP Genel Merkezine polis girmesi talebinin kendisi
tarafından verilmediğini söylemişti. Tolga Şirin buradaki bariz hatayı
şu şekilde açıkladı:
"Emniyet müdürlüğüne yazı yazılması, mahkeme
kararının uygulanması için gerektiğinde kolluk gücünün devreye
sokulmasını da içeren bir taleptir. Böyle bir başvuru yapıp ardından
“Ben zor kullanılmasına karşıyım, böyle bir talepte bulunmadım”
denilemez. Bu söylem tutarlı değildir."
Anayasa profesörü Şirin, Kılıçdaroğlu'nun bariz hatalarını şu şekilde sıraladı:
amuoyu önüne çıkıp “rüşvetçi olduğunu bildiğim belediye başkanları var” deniyorsa bu bir olgu isnadıdır. Olgu ileri süren kişi, iddiasını ispatla yükümlüdür.
Koşullara göre, elde kanıt olmadan böyle bir isnatta bulunmak hakaret, kişilik hakkı ihlali veya iftira gibi sorumlulukları gündeme getirebilir. Buna karşılık elde gerçekten kanıt varsa, bu kez de bu bilgilerin yetkili makamlarla paylaşılmaması "suçu bildirmeme suçu" bakımından tartışma yaratır.
Bu sözler yalnızca bir değer yargısı olarak söylenmişse, bir genel başkanın kendi parti üyeleri hakkında bu ağırlıkta bir söylemi kamuoyu önünde dile getirmesi parti disipliniyle bağdaşmaz; istifa veya ihraç tartışmasını doğurur.
"Kemal Kılıçdaroğlu, kendisi hakkında isnatta bulunulan kişilerin dava açmamasından sonuç çıkarıyor. Fakat kendisi hakkındaki isnatlar karşısında, örneğin bir delegenin “Muharrem İnce'ye verdiğim desteği para karşılığı geri çektim” şeklindeki kendisini zan altında bırakan beyanı bakımından dava açmıyor.
Bir milletvekiline dava açmama gerekçesi olarak da “milletvekili dokunulmazlığı”nı ileri sürüyor. Oysa mevcut içtihada göre dokunulmazlık tazminat davalarına engel değildir. Ceza davaları bakımından ise zamanaşımı durur, vekillik sona erdikten sonra yargılama yapılabilir."
"Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı döneminde CHP'nin girdiği her seçimde oylarını artırdığı iddiası da doğru değildir. CHP'nin oy oranı 2014, Haziran 2015, 2018 ve 2023 seçimlerinde bir önceki seçime göre düşmüştür. Aşağıda grafiği paylaşıyorum.
Tüm bunlar bir yana, Silivri'deki davalarda pek çok iddia belgelerle çürütüldü. Masum insanlar büyük bir trajedinin içinde dertlerini anlatmaya çalışıyor.
İddianameyi okumadan, savunmalardaki belgeleri görmeden ve yaşananlara vakıf olmadan yüksek perdeden bu tür açıklamalar yapılması, hukuk bir yana, ahlaki üstünlük söylemini de boşa çıkarıyor."

AKP'li Kağıthane Belediyesi'nin milyonluk ihalesi AKP'li vekilin damadına gitti36 izlenme
CHP Lideri Özgür Özel'den Erdoğan'a: "Kendinden bildiğin işi başkasına kara çalma. Otur oturduğun yerde!"22 izlenme
Ülkede çalan çalana ! Üzerinde net 50 kg yazan un çuvallarının kimi 49, kimi 45 kg !302 izlenme
Sigaraya büyük bir zam daha geldi34 izlenme
Mansur Yavaş açıkladı: Melih Gökçek belediyeye alınan mobilyaları evine götürmüş!46 izlenme
Özgür Özel'den cumhurbaşkanına 'düello' çağrısı: "Eğer İmamoğlu suçlu çıkarsa siyaseti bırakıyorum. Haklı çıktığı takdirde sen de bırakacak mısın?"28 izlenme
İçme suyu havzasına atık depolama tesisi yapılacak!70 izlenme
Ümit Özdağ'dan PKK'nın silah bırakma törenine tepki19 izlenme
'Erdoğan öldü' dediler, ortalık karıştı
Kızlı erkekli zikir görüntüleri olay oldu !
Kolunda pansuman elinde kelepçe ile cezaevine gönderilen Murat Çalık için tahliye talebi reddedildi, yurttaşlar Murat Çalık için belediyeye akın etti!
Kış geliyor, kömürün fiyatı yüzde 500 arttı!