Kara Harp Okulu'nun 30 Ağustos 2024'teki mezuniyet töreninin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilen Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Halit Türkoğlu'nun açtığı dava sonuçlandı.
İdare Mahkemesi, Halit Türkoğlu hakkında verilen "Silahlı Kuvvetlerden ayırma" cezası işlemini durdurdu.
Kararda, söz konusu cezanın "hukuka uygun olmadığı" ve "ölçülülük ilkesine aykırı" bulunduğu belirtildi.
Karara konu olan olay, 30 Ağustos 2024’te Kara Harp Okulu’ndaki mezuniyet töreninin resmi bölümünün tamamlanmasının ardından bazı teğmenlerin yürürlükten kaldırılan andı okumasıyla başlamıştı.
Olayın ardından yürütülen disiplin soruşturmasında Tabur Komutanı Halit Türkoğlu’nun "hizmete engel davranışlarda bulunmak" disiplinsizliğini işlediği değerlendirilmiş ve TSK’dan çıkarılmasına karar verilmişti.
Mahkeme, davacının söz konusu eylemin gerçekleşmesine yönelik herhangi bir izni, onayı ya da dahlinin bulunduğunun ortaya konulamadığını vurguladı. Dosyada, teğmenlerle iş birliği yaptığına veya onları yönlendirdiğine ilişkin bir delil bulunmadığı da kaydedildi.
Kararda, Türkoğlu’nun eski andın okunmasını engelleyememesi nedeniyle gözetim ve denetim bakımından ihmalinin bulunduğu kabul edildi. Ancak bu durumun, Milli Savunma Bakanlığı’nın uyguladığı en ağır disiplin cezasını haklı kılmadığı ifade edildi. Mahkemeye göre olay, “hizmete engel davranışlarda bulunmak” değil, en fazla “maiyetinin gözetiminde ihmal göstermek” kapsamında değerlendirilebilecek bir fiil niteliği taşıdı.
Mahkeme ayrıca, disiplin hukukunda ceza ile fiil arasında bulunması gereken ölçülülük ilkesine dikkat çekti. Bu nedenle TSK’dan ihraç cezasının ölçüsüz olduğu sonucuna varıldı.
Kararda, Türkoğlu’nun geçmiş sicil kayıtlarına da yer verildi. Önceki yıllara ait değerlendirmelerde başarılı, disiplinli ve görevine bağlı bir personel olarak tanımlandığı belirtilirken, bu sicil kayıtlarının da ihraç kararını destekleyen bir tablo ortaya koymadığı ifade edildi.
Ankara 10. İdare Mahkemesi, tüm bu gerekçelerle ihraç işlemini ve buna bağlı olarak TSK ile ilişiğin kesilmesine ilişkin işlemleri iptal etti. Karar için Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık bırakıldı.

Beş teğmenin ihraç edildiği mezuniyet töreni sonrası 3 komutan da kılıçlı yemini engelleyemediği gerekçesiyle ihraç edilmişti.
Komutanlardan önce Albay Alper Topsakal ardından Binbaşı Murat Ertürk ve son gelen kararla da Halit Türkoğlu göreve iade edilmiş oldu.
Sözcü
Akşener'den Sinan Ateş ailesine ziyaret40 izlenme
Türkiye’de en fazla yabancı uyruklu kişi nerede yaşıyor?41 izlenme
Rusya'daki 8,8'lik deprem sonrasında oluşa dev tsunami Japonya kıyılarını böyle vurdu167 izlenme
Tanju Özcan'dan 'mutlak butlan' çıkışı: "Kılıçdaroğlu kabul ederse istifa ederim"25 izlenme
İletişim Başkanlığı son noktayı koydu! 12 yıl ceza alan 9 ay sonra tahliye mi olacak?41 izlenme
Erdoğan'ın yayınladığı tasarruf genelgesinin üzerinden 1.5 ay geçti, bakanlık 12.4 milyon TL'ye araç kiraladı!45 izlenme
Bu gıda zamları ile resmen aç kalıyoruz26 izlenme
Yok artık daha neler! Cübbeli Ahmet: "Bazı peygamberler mezarda eşleriyle birlikte olabiliyor"73 izlenme
Sessizliğini bozdu: İddialar ayyuka çıktı, Sedat Peker aylar sonra paylaşım yaptı!
Kendisi yanmaz kefen satıyor ama, Cübbeli'nin kızları Dostoyevski'yi İspanyolca okuyor!
Son ankette Erdoğan'a büyük şok! AKP eriyor!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: "Parası olan otoyoldan gider"