Türkiye, 2018 yılında Arjantin, Meksika ve Hindistan'dan 93 bin ton nohut ithal ederek 118 milyon dolar ödedi. Bu miktar ve rakam TÜİK’te yer aldı ve haberlere de konu oldu.
Fakat Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıt kafaları karıştırdı. TÜİK, “2018 yılında 93 bin ton nohut ithal edildi ve karşılığında 118 milyon dolar ödendi” derken, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ise, “2018 yılında nohut ithalatı yapılmamıştır” dedi.

GÜRER: “HANGİSİ DOĞRU?”
Nohut üreticisinin perişan olduğunu, tohum fiyatının yarısına dahi ürününü veremediğini hatırlatan CHP’li Gürer, “Her köyde ortalama 30'a yakın üreticinin nohutu, maliyeti bile karşılamadığı için depolarda bekliyor. Üretici, ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. TÜİK’in ithal ürün geldi dediği nohutta, bakanlık gelmedi yanıtını veriyor. Hangi veri doğru? Tüketici hala pahalı ürün alıyor, bu da yetmezmiş gibi Tarım ve Orman Bakanı, ne kadar nohut ithal edildi bilmiyor” dedi.

BAKANA ZOR SORULAR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, verdiği önergeyle Bakan Pakdemirli’ye şunları sordu:
“2018 yılında ülkemizde ne kadar nohut üretilmiştir?
2017 yılında, 6 lira 8 kuruştan nohutunu satan çiftçinin, artan girdi fiyatına rağmen bu yıl ürünü 3 liraya kadar düşmüştür. Nohutta 3 lira 250 kuruş taban fiyat açıklayan TMO'nun fiyatı çiftçiyi tatmin etmemiştir. Markette, Rafta 1416 liraya satılan nohutta bu kadar fiyat farkı nasıl oluşmaktadır? 2018 yılında ne kadar ithal nohut gelmiştir?”
PAKDEMİRLİ: “2018 YILINDA NOHUT İTHAL EDİLMEDİ!”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği yanıtta Bakan Pakdemirli, “Ülkemizde 2018 yılında, 630 Bin ton nohut üretimi gerçekleşmiş olup, nohut ithalatı yapılmamıştır” yanıtını verdi.
Bakan Pakdemirli devamında, şu ifadeleri kullandı:
“Bakanlığımızca, piyasalarda istikrarın sağlanması, üreticilerin pazarlama sorunlarının ortadan kaldırılması ile depolama ve finansman ihtiyacının giderilmesi için tedbir alınmakta olup gerektiğinde piyasalara Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla müdahale edilmektedir.
TMO iştigal alanına giren ürünlerin alım fiyatını belirlerken, yurt içi ve yurt dışı piyasa fiyatları, ekiliş, üretim ve verim durumlarını, üretim maliyetleri ile enflasyonu, ithalatihracat ve dış ticaret verileri gibi hususları göz önünde bulundurmaktadır.
Ülke genelinde TMO tarafından 2018 yılı natürel nohut alım fiyatı 3.250 TL/ton olarak açıklanmış olup, ÇKS'ye kayıtlı üreticilerden toplam 95.871 ton nohut alımı gerçekleştirilerek 281 Milyon TL ödenmiştir.
Bakanlığımızca Ülkemiz nohut üretimini arttırmak, yerli üreticileri korumak amacıyla nohut ürünlerine önemli destek sağlanmaktadır. Bu kapsamda 2018 yılında nohut ürününe destek verildi.”
“NOHUT, ÜRETİCİNİN ELİNDE KALDI”
2018 yılında dönemin Bakanlar Kurulu Kararıyla fasulye, barbunya, nohut ve börülce ithalatında gümrük vergisi oranlarının sıfırlandığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Nohut üreticisi, geçtiğimiz yıl ürettiği nohutu satamadı. Niğde Çamardı ve Ulukışla köylerinde nohut depoda kaldı. Ofis bölgeden gelip, üreticiden nohutta almadı. Nohut üreticisi perişan oldu, tohum fiyatının yarısına dahi ürününü veremedi. Her köyde ortalama 30'a yakın üreticinin nohutu, maliyeti bile karşılamadığı için depolarda bekliyor. Üretici, ithalatta gümrük vergisinin sıfırlanması nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyor. TÜİK’in ithal ürün geldi dediği nohutta, bakanlık gelmedi yanıtını veriyor. Hangi veri doğru? Tüketici hala pahalı ürün alıyor, bu da yetmezmiş gibi Tarım ve Orman Bakanı, ne kadar nohut ithal edildi bilmiyor” dedi.
Kaani: ABD'lilerin cesetlerini görmek için sabırlı olun104 izlenme
AKP'den bir ballı atama daha: Kardeşler müdür oldu!29 izlenme
TMSF’den Bilal’in arkadaşı için ‘muazzam’ zarar!132 izlenme
Sen misin zam isteyen! AKP’li başkandan işçilere zulüm26 izlenme
Erdoğan’a 2 milyona yakın normalden fazla oy27 izlenme
Boş baklava, boş tostun ardından... 'Dünkü poğaça' dönemi!43 izlenme
Ürünlerini ihraç da ediyordu: Türk gıda devi iflasın pençesinde23 izlenme
Menemen enflasyonu yüzde 88’i aştı26 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 9.554 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 2.355.839'a, can kaybı 23.325’e yükseldi!
Ekonomiyi savunmak isterken çığır açtı! "Hollanda'da evinde buzdolabı olmayanlar var"
Halk borcunu ödeyemiyor: İcra sayısında bir yılda yüzde 59,4 artış
İktidarın kalemi tepki gelince dayanamadı: Yangınlara havadan müdahalenin durmasını böyle savundu