Türkiye ekonomisi Covid19 salgınına bağışıklık sistemi çok zayıflamış bir halde yakaladı. Salgına karşı alınan önlemler işgücüistihdam piyasasını çok sert bir biçimde vurdu.
TÜİK'in resmi rakamlarına göre salgın öncesi 4.5 milyona ulaşan işsiz sayısının şimdiden 10 milyon dolayına çıktığı, üstelik daha da artabileceği tahmin ediliyor.
Bu ürkütücü tablo, işsiz kitlesinde yüzde 100120 arası bir artış eğilimi anlamına geliyor. Böylece, işgücü, yani işi olanlar ile işsizlerin toplamını ifade eden insan sayısı salgın öncesi gibi 32 milyonda kalırsa, işsizlik oranı da yüzde 13.8'den yüzde 30'lara çıkmış oldu.
ÜÇ KAYNAĞI VAR
TMMOB Makina Mühendisleri Odası, her ay iktisatçıyazar Mustafa Sönmez'in katkısıyla hazırladığı sanayinin sorunları bülteninin 58'incisini Covid19'un ekonomideki tahribatına, özellikle çığ gibi büyüyen işsizlik konusuna ayırdı. Rapora göre, patlayan işsizliğin üç kaynağı var.
İşgücü piyasasındaki ürkütücü tabloyu gözler önüne seren rapora göre, mevcut 4.5 milyon işsize sokağa çıkmaları yasak olduğu için 1.4 milyon kişi daha eklendi. 65 yaş üstü grubunda olup da hâlâ çalışmakta olan yaklaşık 850 bin kişi ve 1517 yaş grubunda olup da işi olan 550 bin dolayında genç, bu önlemle çalışamaz oldular.
Diğer yandan, 270 bin işyerinin geçici süre ile kapatıldı. Bu işyerlerinde ortalama beş kişinin çalıştığı varsayılırsa iş sahipleri ile birlikte, geçici de olsa, işsiz kalan 1.5 milyonun üstünde bir kitleden söz ediliyor. Dolayısıyla salgın öncesi 4.5 milyon olan işsiz sayısı bu önlemler sonucu 7.5 milyona yaklaştı.

İYİMSER TAHMİN
Öte yandan, İşsizlik Sigortası Fonu'na kısa çalışma ödeneği için başvuran ücretli sayısının 3 milyonu aştığı açıklandı. Diğer yandan, çıkarılan bir yasa ile işten çıkarmalar yasaklanırken, çalışanı üç ay, gerekirse altı ay süreyle ücretsiz izne çıkarmanın yolu açıldı.
Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izine çıkarma yolunu açan düzenlemelerden çıkacak işsiz sayısının ise 2 milyonu aşacağı hesaplanıyor. Dolayısıyla, işsizler ordusunun en iyimser tahminle daha şimdiden 10 milyonu aştığı hesaplanıyor.
Raporda, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 3 milyon işsiz yararlansa bile, açıkta kalan milyonlarca işsize devletin sosyal elinin değmediğine dikkat çekildi.
TMMOB'un sanayinin sorunları bültenindeki işsizlik sorununun hangi boyutlara vardığını ortaya koyan hesaplamada işsiz sayısını belirleyen kümelere sayıları 3 milyon dolayında olan kentlerdeki kayıt dışı ücretli kesim dâhil değil.
Onların bu krizde başlarına ne geldiği ise bilinmiyor. Bu olağandışı işsizlik artışı kaç ay süreceği ve bu dev işsizler ordusunun daha ne kadar artacağı salgının seyrine bağlı.
İşsizliğin gerçek ve bilimsel tanımlara uygun boyutlarının açıklanması, 2020'nin Haziran Temmuz aylarını bulacak. Çünkü TÜİK verileri, üç ay geriden geliyor.
Kasımpaşa pazarında vatandaşlardan tepki: “Açlık içindeyiz sesimizi duyan yok, ülkenin hali perişan”21 izlenme
Bir TikTok kullanıcısı TRT’nin canlı yayınladığı Erdoğan’ın miting görüntülerini kendi evinin balkonundan çekip yayınladı!70 izlenme
AKP'ye yıllarca oy veren teyzeden Erdoğan'a: "Biz etin ucunu görmüyoruz, sen pirzola yiyorsun. Vicdana gel vicdana, merhametli ol Erdoğan"41 izlenme
Türk maden devi iflasın pençesinde26 izlenme
Mehmet Altan için beraat, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’a tahliye!160 izlenme
600 öğrenci yurtlardan camiye!95 izlenme
TCDD zam diyemedi "indirim oranı değişti" dedi! Sosyal medya bunu konuşuyor: #ZamDemeyelim166 izlenme
Mahfi Eğilmez adını net koydu: KKM faciası20 izlenme
Reuters’tan Erdoğan yorumu: Seçimi kazanmasının tek şartı var
Nijerya'da Türk Hava Yolları krizi: Biletlerde yolsuzluk iddiası
Satılık Aile Sağlığı Merkezi! "Kurumsal kiracılı dükkân"
Yenidoğan çetesini çökerten Savcı Yavuz Engin'den kendisi hedef alan sanık avukatlarına Kurtlar Vadisi sahneli cevap