Yükselen enflasyon karşısından eriyen maaşlar vatandaşı kredi kartlarına yüklenmek zorunda bırakırken, kredi kartı borçları alarm vermeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 13 Ocak 2023 haftasında 462 milyar 866 milyon lira düzeyinde olan bireysel kredi kartı hacmi 12 Ocak 2024 haftasında yüzde 157.63 artarak 1 trilyon 194.6 milyar liraya yükseldi. Ekonomi yönetimi, yüksek enfasyon ortamında geçim derdine düşen vatandaşın son kalesi olan kredi kartlarında şimdilik can yakıcı, sınırayıcı adımlar atmamamayı tercih ediyor. Son iki aydır politika faiz artışı kredi kartı faizlerine yansıtılmıyor. Ancak ilerleyen günlerde kredi kartlarına yönelik faiz, limit veya taksitte sınırlama bekleniyor.
120 MİLYONA YAKLAŞTI
Merkez Bankası son iki aydır politika faizinde yapılan artışları, yıllık faizi yüzde 65’i bulan kredi kart faizlerine yansıtmıyor. BDDK verilerine göre, borçların 684.3 milyar lirası taksitsiz, 510.3 miyar lirası taksitli kredi kartı borçlarından oluşuyor. Bireysel kredi kartı borçlarının, toplam TL krediler içinde payı da yüzde 15’i aşarak son 18 yılın zirvesine çıkmış durumda. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) aralık ayı verilerine göre, aralık ayı itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı ise 117.7 milyona ulaştı. Öte yandan BDDK, önceki gün yapılan değişiklikle bankalara, kanıtlanabilir onay veya talep olmadan kişiler adına kredili dahil herhangi bir hesap açılamayacağı, hesap limit artışı ve kredili hesaptan herhangi bir tahsilat yapılamayacağını belirtti.
“Vatandaş temel mutfak harcamasını ancak borçlanarak yapabiliyor” diyen CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, “Geçen yılın sonunda harcama grupları içinde tutar bazında rekortmen 136.5 milyar TL ile market ve AVM harcamaları oldu’’ ifadelerini kullandı. Ateş, aynı dönemdeKİ 31.9 milyar TL’ye ulaşan kamu ve vergi ödemelerindeki yüzde 184 oranındaki artış da dikkat çekekerek, “Bu da düşündürücü ve mevcut vergi sistemi, hali hazırda geçim derdi içindeki vatandaşı iyice zorluyor. Vatandaş Aralık 2023’te elektrik, elektronik eşya ve bilgisayara da 78.3 milyar TL harcadı. Onu en yakın 58.2 milyar TL’lik giyim ve aksesuar harcaması izledi” diye konuştu. Veli TOPRAK
Sözcü
Yoksulluk sınırı ilk kez 20 bin TL'yi aştı!57 izlenme
Bakan Özhaseki’nin ‘villa’ açıklamasına tepki yağdı: "Taş olsa utanırdı…"34 izlenme
‘Seçil Erzan’ davasında iki yeni iddianame: Hakkında istenen hapis 275 yıla çıktı53 izlenme
Belediyeleri kaybeden AKP'den yeni hamle: CHP'li belediyelerin hesaplarına bloke!25 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 15.303 yeni vaka tespit edilirken, 68 kişi hayatını kaybetti, 18.965 kişi sağlığına kavuştu!45 izlenme
Tüm dünya bu görüntüyü konuşuyor! CNN muhabiri, işgale Kiev'de canlı yayında yakalandı!118 izlenme
CHP'li Altay'dan Erdoğan'a: CHP’ye attığın çamur eline yapışıp üstüne bulaşıyor91 izlenme
Erdoğan’dan 72 CHP’li vekil için suç duyurusu!849 izlenme
Özür Özel Elazığ'da: "İmamoğlu bizi 12 metrekarelik zindandan izliyor"
Hüseyin Sözlü ailesine ait araziyi belediye imkanlarıyla cennet bahçesine çevirmiş!
Somalili cumhurbaşkanının oğlu asli kusurlu çıktı: Kuryeyi öldürüp kaçmasına izin vermişler!
CHP’den Sinan Ateş cinayetine Susurluk benzetmesi