‘Dünya Kredi Notu Ligi' raporuna göre, son 3 yılda aralarında Bahamalar, Umman, Namibya, Paraguay, Guatemala'nın bulunduğu 15 ülke Türkiye'yi geçti. Uluslararası yatırımcılar portföy tercihlerini ve yatırım yapacakları piyasaları seçerken derecelendirme kuruluşlarının değerlendirme notlarını göz önünde bulunduruyor. Notun düşmesi kredi verenlerin yükleneceği riskin arttığını gösteriyor.
YOL GÖSTERİYOR
Küresel fonlara ve yatırımcılara yol gösteren kredi notlarındaki gelişimi ve ülkelerin risk puanlarına göre dünyadaki yerlerini ortaya koyan ‘Dünya Kredi Notu Ligi' raporu hazırlandı.
Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya'nın hazırladığı rapor, Fitch Ratings, S&P ve Moody's olmak üzere üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun 2018 yılsonu itibarıyla dünya üzerinde not verdiği 148 ülkenin sıralamasını gösteriyor.
BREZİLYA RAKİP
Türkiye'nin 2019 yılında rekabet edeceği ülkelerde Brezilya öne çıkıyor. Dünyanın 9'uncu büyük ekonomisi Brezilya 13.3 puanla 79'uncu sırada yer alırken, dünyanın 19'uncu büyük ekonomisi Türkiye 13 puanla 82'nci sırada yer alıyor. Her iki ülke de 148 ülke arasında en düşük nota sahip 3'üncü grup içerisinde bulunuyor. Bir ufak not artırımı mesafe önümüzde yer alan Brezilya'nın yanı sıra Türkiye'nin bir basamak üstünde dünyanın 121'inci büyük ekonomisi Gürcistan 13.3 puanla, bir basamak altında ise dünyanın 43'üncü büyük ekonomisi Bangladeş 13 puanla yer alıyor. Sırbistan, Vietnam, Gürcistan, Bangladeş, Bolivya ve Dominik diğer rakipler olarak gözüküyor.
2017 sonunda aldığı kredi notlarının ortalaması ile 2'nci grupta yer alan Türkiye geçtiğimiz yıl 3'üncü gruba geriledi. Son 3 yılda 15 ülke Türkiye'yi geçti. Bu ülkeler sırasıyla Bahamalar (15.5), Güney Kıbrıs (15.3), Umman (15.0), Güney Afrika (15.0), Namibya (15.0), Azerbaycan (14.6), Hırvatistan (14.6), Paraguay (14.6), Guatemala (14.0), Kosta Rika (13.6), Sırbistan (13.6), Makedonya (13.5), Brezilya (13.3), Gürcistan (13.3), Vietnam (13.3) oldu. Türkiye'nin 2015'te maksimum ulaştığı seviye olan 15.7 puanı, 2018 sonu itibarıyla Rusya ve Fas'ın aldığı görülüyor.
Son dönemde yetkisiz fatura ödeme noktalarında yaptıkları fatura ödemeleri nedeniyle birçok tüketici mağdur oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) vatandaşlara uyarı geldi. Açıklamada sadece Merkez Bankası ve ödeme hizmeti sağlayıcısı olan bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları ve PTT tarafından ödeme hizmeti sunulabildiği vurgulandı.
Bu hafta yatırım araçlarından borsa, altın, dolar ve Euro kazandırdı. BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0.26'lık kazançla 102.715 puandan kapattı. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı, bu hafta yüzde 0.98'lik artışla 223.50 liraya, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı ise yüzde 0.93'lük kazançla bin 500 liraya yükseldi. Serbest piyasada haftayı, dolar ve Euro da yükselişle kapattı.
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/kredinotuliginde82ncisirayadustuk3558209/?fbclid=IwAR0tsjlLPUga2Bv_EbpRE_B336SrMPC2Q9KARWj0tlGNJ3Ku9VupKTtdc
Rusya'dan hipersonik seyir füzesi denemesi!71 izlenme
İstila derbisi! Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde Afganlarla Suriyeliler futbol maçı yaptı, tribünde Özgür Suriye Ordusu bayrağı açıldı25 izlenme
Bakan Koca, corona verilerini açıkladı: Hasta sayısı 404.894’e, can kaybı 11.233’e yükseldi!49 izlenme
Türk Lirası'na bir darbe de Rusya'dan!761 izlenme
Seçil Erzan'ın futbolda dolandırıcılık vurgunu: Milyon dolarları el yazısı notlarla teslim etmişler22 izlenme
100 bin öğrenciyle İzmir Marşı söylemişti, o dj'in cezası kesildi!36 izlenme
Atatürk'e hakaret eden Daire Başkanı görevden uzaklaştırıldı!130 izlenme
Samsun'da saldırıya uğrayan Onur Anıtı'nın güvenliği artırıldı28 izlenme
Limanda usulsüzlük, devlette sessizlik: TDİ’de 5 milyon dolarlık yolsuzluk!
Thodex'in firari kurucusu Faruk Fatih Özer yakalandı iddiası!
Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşı, Lozan antlaşması ilk kez gün yüzüne çıktı!
MHP'li isimden AKP'lilere olay yaratacak sözler! "Kahpelik yapıyor..."