Küresel gıda fiyatlarındaki artış ile Türkiye'deki gıda enflasyonu arasındaki büyük fark şubatta da devam etti.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının şeker, bitkisel yağlar ve süt ürünlerindeki artışların etkisiyle şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,6 yükseldiğini açıkladı.
FAO'dan yapılan açıklamaya göre, gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, şubatta ocak ayına kıyasla yüzde 1,6 artış göstererek ortalama 127,1 puan oldu.
Küresel gıda fiyatlarındaki yıllık artış oranı ise yüzde 8,2 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre şubatta Türkiye'de gıda fiyatları aylık yüzde 3,2, yıllık yüzde 35,11 artmıştı.
Türkİş'in açlıkyoksulluk sınırı rakamlarına göre mutfak enflasyonu aylık 5,39, yıllık yüzde 43,47 olmuştu.
Böylece şubatta Türkiye'deki gıda enflasyonu ile küresel gıda enflasyonu arasındaki makas açık kalmaya devam etti.
Öte yandan küresel gıda fiyatlarındaki artış süt ürünleri, şeker ve bitkisel yağlar kaynaklı oldu.
Tahıl fiyatları, yükselen buğday ve mısır fiyatlarının etkisiyle aylık yüzde 0,7 artarken, yıllık ise yüzde 1,1 düşüş gösterdi.
Söz konusu artışta, Rusya'da arz sıkışıklığı ve Doğu Avrupa ile Kuzey Amerika'daki mahsul koşullarına ilişkin endişeler nedeniyle buğday fiyatlarının artması etkili oldu.
Bitkisel yağ fiyatları aylık yüzde 2 artış kaydetti. Endeksteki yıllık artış da yüzde 29,1 oldu.
Şeker fiyatları Hindistan ve Brezilya'daki olumsuz üretim beklentileri nedeniyle bir önceki aya göre yüzde 6,6 düştü.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi güçlü küresel talebin desteğiyle aylık yüzde 4 artarken, Et Fiyat Endeksi'nde ise yüzde 0,1 düşüş görüldü.
Nefes
Metrobüs faciası saniye saniye kamerada! Camlar patladı, yolcular savruldu...61 izlenme
Gökhan Zan İYİ Parti'den istifa etti29 izlenme
Borsa İstanbul için flaş iddia! Reuters: Avrupalılar Borsa İstanbul’dan çıkıyor84 izlenme
Sokak röportajı nedeniyle tutuklanan Dilruba Y.’nin tutukluluğuna itiraz edildi24 izlenme
Sedat Peker'in paylaşımları sonrası Burhan Kuzu'nun eski danışmanı Sinan Çiftçi'den bomba açıklamalar! 'Burhan Kuzu, ciddi paralara iş takibi yapardı, en çok Berat Albayrak'ı kullanırdı!'98 izlenme
Atatürk gitti Eti geldi!795 izlenme
Beyaz Saray'da Gizli Servis tarafından bilinmeyen cisim bulundu29 izlenme
Üç ülke açıkladı: Gazze’de ateşkes kararı31 izlenme
Torba yasa Meclis'ten geçti! 'Tarihin en büyük fişleme yasası'
Cumhur İttifakı'na anket şoku! Çöküş devam ediyor!
Kızılcık Şerbeti dizisinde ‘Seçil Erzan’ göndermesi!
Milyonlarca işçi hakkında emsal teşkil eden Yargıtay kararı: Rakip firma için istifa eden işçiye tazminat yok!