Dünya gıda fiyatları mart ayında art arda yedi aydır devam eden düşüşünü sona erdirerek yükseldi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi şubat ayındaki revize 117 seviyesinden mart ayında 118,3'e çıktı.
Böylece endeks mart ayında aylık bazda yüzde 1,1 artarken bir önceki yılın ayno dönemine göre yüzde 7,7 düşüş gösterdi. Şubat gıda fiyatları endeksi üç yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmişti.
Türkiye'de mart ayı yıllık gıda enflasyonu yüzde 70,41, aylık gıda enflasyonu ise yüzde 3,14 oldu. Türkİş, martta mutfak enflasyonunu aylık yüzde 3,29, yıllık yüzde 75,09 olarak açıkladı.
Mart ayındaki yükselişte bitkisel yağlar, süt ürünleri ve etin uluslararası fiyatlarındaki artış etkili oldu.
FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi martta aylık yüzde 8 yükseldi. Palmiye, soya, ayçiçeği ve kolza yağındaki yükseliş martta etkili oldu.
FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, peynir ve tereyağı fiyatlarındaki yükselişin öncülüğünde aylık yüzde 2,9 arttı.
FAO Et Fiyat Endeksi ise kümes hayvanları, domuz ve büyükbaş hayvan etlerindeki fiyat artışları ile aylık bazda yüzde 1,7 yükseldi.
FAO Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 2,6 gerile. Bu düşüşe, AB, Rusya ve ABD arasında devam eden güçlü ihracat rekabeti nedeniyle gerileyen küresel buğday ihracat fiyatları öncülük etti.
FAO Şeker Fiyat Endeksi şubat ayına göre yüzde 5,4 gerilerken, düşüşte Hindistan'da şeker üretim tahmininin yukarı yönlü revize edilmesi ve Tayland'da hasat hızının artması etkili oldu.
Sözcü
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay canlı yayında duyurdu: Adayımız Bay Kemal39 izlenme
AKP'li Şamil Tayyar'dan skandal itiraf: 'Yusuf Tekin'in rektör olması için özel kararname çıktı'18 izlenme
İttifak dağılıyor mu? Akşener'den Gürsel Tekin'in sözlerine tartışılan bir çıkış geldi.24 izlenme
Muharrem İnce’den ‘imza’ açıklaması263 izlenme
98 gün sonra hakim karşısına çıkan Özdağ'ın duruşması ertelendi21 izlenme
Bakanlığın konak inşaatları Tasarruf Genelgesi'ni delip geçti8 izlenme
İstanbul'un Fatih ilçesinde tarihi sur çöktü, arama çalışmaları devam ediyor25 izlenme
İmamoğlu'ndan Erdoğan'a Kanal İstanbul yanıtı: Hesap veremeyeceğim tek şey bu projenin başlatılması olur59 izlenme
'2010’dan bu yana öğretmen maaşı dolar karşısında 8 bin 965 TL değer kaybetti'
TCK, duble yolları denetlemeyecek!
Kayseri'de terör örgütü IŞİD üyesi 4 zanlı adli kontrol şatıyla serbest bırakıldı!
Ünlü anketçi tek tek anlattı: "AKP'ye destek yüzde 16'ya kadar düştü. 'Bahçeli Erdoğan'a rest çekti' Kılıçdaroğlu ayrıntısı"