Asgari ücretlilerden emeklilere ve özel sektör çalışanlarına kadar toplumun büyük bir kesimi henüz 2025'e ait zamlı maaşlarını almadan 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm ödeme ve harcamalarda zam yağmuru başladı.
Vergi ve cezalarda yüzde 43.93’lük Yeniden Değerleme Oranı zammı, alkollü içecek ve sigaraya yüzde 7.56’lık Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı ile elektrikten suya, kiradan akaryakıta art arda zamlar geldi.
Asgari ücretin ve vergilerdeki otomatik zamların devreye girmesi ile fiyat artışına giden lokantalarda öğle yemeklerine yüzde 10 ile yüzde 30 arasında zam uygulandı.
Aralık 2024’te 100 gramlık bir döner dürüm ile bir içecekte 350 TL olan fiyat, yeni yıl ile birlikte yüzde 17’ye ulaşan 60 liralık zam ile 410 liraya çıktı. Yine öğle yemeği için tercih edilecek bir zincir restoranda hamsi tava ve salatadan oluşan içeceksiz bir menü aralık 2024’te 394 lira iken, ocak itibarıyla yüzde 11’lik zam ile 439 liraya çıktı.
Öğle yemekleri için en çok tercih edilen yemeklerden hamburger menünün fiyatı ise bir ayda 427 liradan 562 liraya çıktı. Bu fiyatlarla birlikte başta beyaz yakalılar olmak üzere bir çalışanın öğle yemeği için harcaması gereken bedel 500 lirayı aştı. Büyükşehirlerde vatandaşların temel ihtiyacı olan damacana sular da bu zam fırtınasından nasibini aldı. Online uygulamalardan söylenen 19 litrelik damacana su, aralıkta 114.90 TL iken bugün yüzde 13.15 artışla 129.90 liraya yükseldi.
Konutta enflasyon 2024 yılında yıllık yüzde 63.09 oranı görürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sosyal konut projeleri için harekete geçileceğini açıklamasının ardından ilan sitelerinde fiyatların bir günde 500 bin lira zamlanması dikkat çekti.
Sözcü
Astrologlar 25 Ekim'deki güneş tutulmasına kilitlendi: Bu burca sahip kişi şanslı27 izlenme
Nebati’nin kış sezonu el yakıyor22 izlenme
Manisa’da tartışmalı öğretmen eğitimi: AKP'li vekilin konuşmacı olacağı seminere katılım zorunlu17 izlenme
CHP, Hatay için YSK'ya başvuruyor: Oldubittiye izin vermeyeceğiz28 izlenme
Nureddin Nebati bombaları! İş dünyası ve piyasalar bu açıklamaları konuşuyor56 izlenme
Haziran ayında kapanan işyeri sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 115 arttı. Uzmanlar endişe verici buluyor.!25 izlenme
Dış ticarette rekor32 izlenme
Beşiktaş'tan Aboubakar açıklaması.14 izlenme
Çarpıcı ‘128 milyar dolar’ analizi: Rezerv satışına rağmen TL eridi!
AKP’li belediyeden toplu ulaşıma zam! Öğretmen uygulaması da kaldırıldı
Bir suç makinesi gibiydi, sonu korkunç bitti! Elektrik direğinden elektrik çarparak öldü
Kabineyi toplamadı, toplantıya katılmadı: Kulislerde konuşulanlar ortaya çıktı, Erdoğan ne yapıyor?