Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan "Kanal İstanbul Kazı, Patlatma, Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu", Maden Mühensileri Odası İstanbul Şubesi ile TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen toplantıyla kamuoyuna açıkladı.
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi konferans salonun gerçekleşen toplantıya, TMMOB’a bağlı odaların üye ve yöneticileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını Maden Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Erşat Akyazılı yaptı.
Maden mühendisleri olarak Kanal İstanbul’un kendi meslek alanlarına giren kazı, patlatma ve depolama konularına dair rapor hazırladıklarını belirten Akyazılı, "Mega projeleri değerlendirirken en az 3 kritere bakarız. Birincisi projelerin bilim ve tekniğe uygun olması lazım. İkincisi doğaya, çevreye zarar vermemesi. Üçüncü kriterimiz ise toplum ve insan. Proje toplum ve yaşama katkı sunmuyorsa desteklenmez. Yani, bu üç kriter olmadıkça bizler tarafından desteklenmez" dedi.
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik de, "Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta Kanal İstanbul hazırlıklarında sona geldiklerini açıkladığı için bu açıklamayı yapmak durumunda kaldık. TMMOB tarafından açılmış 5 dava bulunuyor ve hukuki süreç devam ediyor. Bu süreç devam ederken Cumhurbaşkanı'nın 'Kanal İstanbul'da sona gelindi' demesi hukuka müdahaledir, bu açıklamalar yanlıştır" dedi.
"PROJE İPTAL EDİLMELİ"
Ardından Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yöneticisi Mehmet Makar, hazırlanan raporu sundu.
ÇED raporunda yer alan hataları madde madde sıralayan Makar, şunları söyledi: "Raporun farklı bölümlerinde farklı kazı süreleri söyleniyor. Bir yerde ‘4 yıl boyunca yılda 300 gün ve günde 16 saat’ deniyor, başka bir yerde ‘5 yıl boyunca, yılda 12 ay, ayda 30 gün ve günde 24 saat’ deniyor. Süresi doğru saptamamış. Yine raporda harfiyat ve nakliye miktarının değiştiğini görüyoruz. Bu ne demek, maliyetin de değişmesi demek. Yine kazı sonrası taşınacak hafriyat miktarı 1,76 milyar metreküp ile 1,43 milyar metreküp arasında değişecektir. Dolayısıyla, kabarma faktörünün yanlış hesaplanması nedeni ile ÇED raporunda belirtilen taşınacak malzeme miktarı ve maliyeti daha yüksek, nakliye süresi de ÇED raporunda belirtilenden daha uzun olacaktır.
Kanal İstanbul ÇED raporundaki yanlış yaptıkları hesaplara göre sadece kazı, nakliye ve depolama 69 milyar tutuyor. Gerçekte ise kazı, nakliye ve depolama maliyetinin 75 milyar olduğunu söyleyebiliriz. Bu miktar bütün Kanal için hesaplanan maliyet. Yani sadece kazı, nakliye ve depolama faaliyetleri bütün kanal için açıklanan maliyet kadar."
Maden Mühendisleri İstanbul Şube Sekreteri Umut Atahan da, Kanal İstanbul gibi ekolojik, çevresel, ekonomik ve jeopolitik açıdan büyük sonuçlar ortaya çıkaracak bir projenin konunun uzmanları olan bilim ve meslek insanları tarafından uzun ve detaylı bir değerlendirme sürecinden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Kazı, patlatma ve nakliye işleri projenin en büyük bölümünü oluşturması nedeni ile Kanal İstanbul ÇED raporunun ve Kanal İstanbul projesinin iptal edilmesi gerekmektedir" dedi.
Savcılıklarda özel masa: 3 yılda 70 bin kişiye Erdoğan'a hakaret soruşturması!300 izlenme
Milyonların iradesi günlerdir Silivri'de: İmamoğlu'nun tutuklanmasının turizme faturası21 izlenme
Aile meclisinde çözemediler! 'Şeriat Mahkemesi' sonuçsuz kaldı! 'Devletimiz' dediler olmadı! Sıra AKP'de14 izlenme
Zonguldaklı dururken Mısırlı işe girdi! Bir yıl önce vatandaş oldu işi kaptı41 izlenme
Tedarik sıkıntısı yaşanan Kovid-19 ilaçları Sağlık Bakanı Koca'nın hastanesinde çıktı!185 izlenme
Alaattin Köseler'in tutuklanmasına CHP'den tepki! 'Düşman hukuku'13 izlenme
Lukashenko, Belarus'ta nükleer silah kullanma kararı için Putin'e teşekkür etti.22 izlenme
İstanbul’da seçim sonuçlarında son durum! CHP ile AKP arasındaki fark kaç oldu?291 izlenme
Erdoğan'lı paylaşımlarıyla gündem olan altın varaklı avukat gözaltında
Sakarya’da fabrikası bulunan Otokar, işçilerine yüzde 102 zam yaptı; zammı duyan çalışanlar o anları oyun havasıyla kutladılar
15 Temmuz gazilerinden, AKP'lilerin FETÖ'ye af söylemlerine isyan! 'Bunu Kılıçdaroğlu söyleseydi yer yerinden oynardı!'
Son ankette Cumhur İttifakı'na şok! CHP ve İYİ Parti’nin oyları AKP-MHP’nin oylarını geçti!