Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği panelde konuştu. Enflasyon ekim ayında Topyekün Mücadele kampanyasına rağmen yüzde 2.67 arttı. Beklenti yüzde 1.87 artış olacağı yönündeydi. 'İyi durumdayız' diyen Albayrak 'Enflasyonda Kasım ve Aralık ayında çok daha güzel sonuçlar alacağız' dedi.
Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları şöyle;
Yapısal dönüşümleri hayata geçireceğiz. Ağustos ayında yaşadığımız süreç 2008 krizinden farklı olarak kur faiz ve enflasyon noktasında da çok büyük operasyon yapıldı. Ancak biz 2 ayda o kadar güçlü adımlarla bunun en büyük sebeplerinden biri yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi ile hızlı refleksler vermemizdir. Ekonomi yönetimi olarak güçlü koordinasyonla aldığımız tedbirlerle ciddi bir refleks gösterdik.
Bu ataklara karşı çok büyük tecrübe kazandık. Ekonomimizde meydana gelen etkileri teker teker ortadan kaldırdık. Bu kapsamda 2 temel alana odaklandık. Mücadele alanlarımızın başına enflasyonu koyduk. Fiyatlandırmalar bunu daha da büyüttü daha da önemli hale getirdi. Eylül ayı enflasyon raporuna baktığımızda büyük operasyonu 2 ayda püskürttük.
Enflasyonla mücadele için bir dizi ÖTV ve KDV indirimleri adımları atıyoruz. Gıda enflasyonuna karşı adamlar atmaya devam edeceğiz. İyi bir noktadayız. Fırsatçı etiketlendirmeler geride kaldı.
Enflasyonda Kasım ve Aralık ayında çok daha güzel sonuçlar alacağız. Yıl sonuna doğru çok daha iyi olacağız.
Türkiye'nin başına gelenceler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Terörler, operasyonlar... Motivasyonumuzda en ufak bir düşüş olmadı.
Kimsenin piyasalardaki bu olmlu havayı bozmasına izin vermeyeceğiz.
Eylül ayının ikinci yarısından itibaren dengelenme süreci başlamıştır.
Ağustos eylül ekim rakamlarına kabaca baktığımda 40 milyar doların altına inmeye başladığını görüyoruz. Cari açıkta düşüş trendi böyle devam ederse yıl sonunda sürpriz rakamlar görebiliriz. Türkiye yaşadığı her saldırıdan güçlenerek çıktı. Kimsenin piyasadaki pozitif havayı bozmasına izin vermeyeceğiz.
Her dedikleri ellerinde kalıyor, her dedikleri patlıyor. Spekülatif atakların likidite sorununa yol açmaması için ciddi tedbirler aldık. Piyasaları rahatlatmak için nakit akışında sorun olmaması için ciddi önlemleri hayata geçirdik.
Özellikle finansal maliyetler noktasında ticari kredilerde 4050'ler geride kaldı. Bugün itibariyle bu rakam yüzde 30'ların altına geldi. Bu yeterli mi? Daha yeni başladık. Mevduat ve kredi faizleri düşüyor. Makas çok açık, daralacak. Marj makası yüzde 10'lara dayandı. Yeni dönemde çok daha farklı strateji izleyeceğiz. Sürprizler de olacak.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1134742/Maliye_ve_Hazine_Bakani_Albayrak__iyi_durumdayiz_.html
Fatih Camii'ndeki saldırının görüntüsü ortaya çıktı30 izlenme
Köy okullarına bir bir kilit vuruldu, yüz binlerce öğrenci yollara döküldü... Taşıma giderinde rekor kırıldı30 izlenme
Dilan Polat ve Engin Polat çiftine 'Uyuşturucu' soruşturması açıldı41 izlenme
İBB Başkan Vekili seçiminde şaşırtan detay: Cumhur İttifakı üyesi CHP'ye oy vermiş!23 izlenme
‘Günde 87 milyon lira harcamak isteyen Saray, ‘Günde 39 liraya geçinmeye çalışın’ diyor!’75 izlenme
Merdan Yanardağ İYİ Parti’ye ‘kayıt dışı paralar’ iddiasını sordu: "Açıklarsanız ben de açıklayacağım"38 izlenme
Yenidoğan çetesinin hemşiresi konuştu: Bebeklere raporları nasıl yazdığını anlattı74 izlenme
Almanya'da vatandaşlığı düşen Türklere ne olacak?67 izlenme
6 Şubat anmasında o slogana uyarı geldi
Özgür Demirtaş, Erdoğan'ın açıklamasını değerlendirdi: 'Her zaman kötü sonuçlanır'
'Dibine kadar yandaşım' diyen Hakan Ural'dan büyük skandal! Yardım isteyen yurttaşlara demediğini bırakmadı!
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 5.283 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5.414.310'a, can kaybı da 49.634’e yükseldi!