Türkiye Ferdi Zeyrek’e ağlıyor. 48 yaşındaki Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı, evinin havuz tesisatını kontrol ederken elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Zeyrek’in elektrik kaçağına maruz kalması, havuzların elektrik tesisatı ve ilgili düzenlemeleri de tartışmaya açtı. İlk olarak Zeyrek’in evindeki havuz sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, “Anlıyoruz ki en başından proje yanlış yapılmış. Kurulumdan başlayan bir hatalar zinciri söz konusu. Yanlış proje, yanlış kurulum, yanlış ekipman tercihi ile nem oranı yüksek bölgede yaşanan paslanma ile motorda kaçak meydana gelmiş, yine aynı nedenle kaçak esnasında akımı kesmesi gereken kaçak akım rölesi devreye girememiş” dedi.
Zeyrek’in evindeki tesisata ilişkin kontrol yapılmadığına ilişkin somut bir bilgi olmadığına değinen Ulutaş, “Ancak bu olayın yaşandığı tesisatı kontrol edecek bir uzman, bu sorunları tespit eder” ifadelerini kullandı. Havuz tesisatlarının özel bir sistem olduğunu ve uzmanlar tarafından yapılıp sonrasında da denetlenmesi gerektiğini belirten Ulutaş, havuzlarda yaşanan elektrik kaçağı nedeniyle her yıl ölümlü kazalar olduğuna dikkat çekti. “Biz bu nedenle her yıl 23 kez açıklama yapmak zorunda kalıyoruz. Ancak bu konuda düzenleme yetersiz. Her yıl havuzların aktif hale gelmeden önce denetlenmesi gerekirken bununla ilgili bir mevzuat yok” diyen Ulutaş, sözlerine şöyle devam etti:
“Müteahhitler binayı yaparken maliyetten kaçmak için havuzları genel elektrik tesisatı ile bütün olarak yapıyor. Oysa havuz tesisatı, uzmanlar tarafından ayrıca kurulumunun ve denetlemesinin yapılması gereken bir alan. Mevzuatta açık var. Elektrik iç tesisleri yönetmeliği düzenlenmeli. Periyodik kontrol için mevzuat oluşturulmalı. Öte yandan havus tesisatına, pano ve pompa bölümlerine uzman olmayan kimse girmemeli. Aksi halde bu yaygın sorun nedeniyle kazalar yaşanmaya devam eder.”
Cumhuriyet
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘acil önceliğimiz’ diyerek açıkladı: "Biraz sabır..."112 izlenme
Hem depremzede hem emekli: İsyan etti41 izlenme
Esnafın 1 milyonluk borcu 10’a katlanacak16 izlenme
Mehmetçiklerimizden sağlık çalışanlarına alkış desteği !101 izlenme
Kılıçdaroğlu söz verdi: "TOKİ ve AFAD borçlandırırsa 11 CHP'li başkan üstlenecek"71 izlenme
Kahramanmaraş’ta yıkılmasının ardından günlerce yanan Pırlanta Apartmanı'nın enkazı kaldırıldı, 13 kişi hâlâ kayıp71 izlenme
ABD, İran'ı 2 tonluk sığınak delici bombalarla vurdu22 izlenme
"Noel milli değerlere aykırı" diyen Bakan Tekin'e çocuğunun paylaşımları hatırlatıldı27 izlenme