İstanbul'da toplu ulaşıma yapılan yüzde 30’luk zam gündemi meşgul ederken, dikkat çeken bir detay kamuoyunun gözünden kaçmadı.
AKP İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir, zam kararının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın işlettiği "U" logolu metrolar ve Marmaray için geçerli olmayacağını sosyal medya hesabından duyurdu.
Ancak bu açıklama, idari sorumlulukların ve yetki sınırlarının bulanıklaştığı yönünde eleştirilere yol açtı.
Marmaray ve Ulogolu metro hatları doğrudan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından işletilirken, bu hatta uygulanacak ücret tarifeleri Bakanlığın uhdesinde bulunuyor. Dolayısıyla zam uygulanıp uygulanmayacağına dair açıklamanın doğrudan Bakanlık tarafından yapılması beklenirdi. Ancak kamuoyunun karşısına çıkan isim, Bakanlık yetkilileri değil, AKP İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir oldu.
Normal şartlarda yılda bir kez zam yapıldığını aktaran Özdemir, "CHP'li İBB yönetimi bu teamülleri de çiğnemiş durumdadır. 15 Ocak'ta, 2025 yılı için geçerli olmak üzere zaten yüzde 35 oranında bir zam yapılmıştı. Şimdi aradan yalnızca 8 ay geçmişken ve yeni bir gerekçe yokken 15 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere toplu ulaşıma yüzde 30'luk yeni bir zam yapıldı." ifadesini kullandı.
Bu zamla "tam elektronik bilet" ücretinin 27 liradan 35 liraya çıkarıldığına, "Mavi Kart" aylık abonman ücretinin ise 2 bin 120 liradan 2 bin 748 liraya yükseltildiğine dikkati çeken Özdemir, şunları kaydetti:
"Altı yılda toplu ulaşıma yüzde 1246 zam yaptılar. Hani ulaşımı sembolik bedellere indireceklerdi? Üstelik bu zamlarla birlikte hizmette bir iyileşme de yok. Her gün arıza yapan, vatandaşlarımızı yolda bırakan, itilmek suretiyle hareket ettirilen otobüsler İstanbul'un manzarası haline geldi. Bu zam, ne matematiksel verilere dayanıyor ne de ekonomik bir gerekçeye… İstanbullular bilsinler ki, bu zam Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın işlettiği hatlarda, yani 'U' logolu metrolarda ve Marmaray'da geçerli olmayacak. Özellikle yüzbinlerce vatandaşımızın kullandığı Marmaray'da bu zamdan etkilenmeyecekler. CHP'li İBB yönetimi bilmelidir ki İstanbul sahipsiz değildir. Biz AK Parti teşkilatları olarak, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da İstanbulluların hakkını, hukukunu her platformda korumaya devam edeceğiz."
Nefes
CHP'li vekil Özgür Karabat'tan polise: "Binayı satma yetkim var ama içeriye araba ile girme yetkim yok öyle mi?"13 izlenme
Esenyurt kayyumunun atadığı isimlerin birçoğu eski AKP'li çıktı32 izlenme
İşçi emeklisinin sokak röportajına damga vuran sözleri: "Yıllardır emek vermişim, beni usta olarak göstermediler. Milyonlarca insana ev yaptım, kendime ev yapamadım. Nasıl yaşam biçimi bu"30 izlenme
Uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan isim İletişim Başkanlığı'nda çalıştı iddiası18 izlenme
Çocuk istismarından yargılanan şeyh kendini böyle savundu: Yaşlıyım!297 izlenme
Mersin'de işsiz vatandaş borçları yüzünden intihar etti!221 izlenme
Reza Zarrab savcı ile anlaşıp kardeşini de çıkarttı!410 izlenme
Zeydan Karalar görevden uzaklaştırıldı14 izlenme