Türk Eczacıları Birliği’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu dün valiliklere gönderdiği yazıda EN149 standardındaki (N95, FFP2 ve FFP3) maskelerin sadece eczanelerden ve reçete karşılığında verilmesi kararı alındı.
Reçeteler gerekmesi durumunda ilgili otoriteler tarafından yapılan denetimlerle ibraz edilecek.

Böylece vatandaşlara fahiş fiyattan maske satanlara da büyük bir darbe inmiş oldu.

Fotoğraf: REUTERS
Sağlık çalışanlarının kullandığı ve N95 maddesi içeren üç katmanlı solunum izolasyonlu maskelere N95 deniyor.
FFP2 koruma sınıfı solunum maskeleri, havada tehlikeli ve mutajenik parçacıkların bulunabileceği çalışma ortamları için oluşturuldu. Bu sınıftaki solunum maskeleri parçacıkların 0,6 μm’ye kadar en az %94’ünü tutmalıdır ve OEL ihlalinin maksimum on katı yoğunluğa çıktığı ortamlarda kullanılabilir. Aynı durum TRK değeri (teknik referans yoğunluğu) için de geçerlidir. FFP2 koruma sınıfı solunum maskeleri çoğunlukla demir ve maden endüstrilerinde kullanılır. Bu endüstrilerde çalışanlar sıklıkla aerosol, is ve dumana maruz kalır. Bu da, uzun süreçte akciğer kanseri gibi solunum sistemi hastalıklarına neden olabilir. Bunlara ek olarak çok büyük ikincil hastalık ve akciğer tüberkülozu riski taşırlar. karbon katmanlı uvex filtre sistemimiz, gereken solunum korumasını sağlamanın yanı sıra kullanıcıları hoş olmayan kokulardan da korur.
FFP3 koruma sınıfı solunum maskeleri hava kirliliğini soluma alanında maksimum koruma sunar. Toplam sızıntı maksimum %5 olabilir ve bu maskeler 0,6 μm’ye kadar tüm parçacıkların %99’u filtrelemelidir. Bu maske aynı zamanda zehirli, onkojen ve radyoaktif parçacıkları da filtreler. FFP3 koruma sınıfı maskeler endüstriye özel OEL değerlerini otuz kat ihlal eden çalışma ortamlarında kullanılır. Çoğunlukla kimya endüstrisinde kullanılırlar.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/sondakikamaskelererecetezorunlulugu5686553/
Erdoğan'ın ilk konuşmasını 3 paket sigara karşılığında yazmış! 'Çok pişmanım. Bugün olsa yazmam, onlar benim hayallerimmiş'60 izlenme
‘Benim organlarımla içki içerse günah olur mu?’148 izlenme
Yasaklar AKP'lileri kapsamıyor mu?70 izlenme
Veyis Ateş ses kaydını dinleyenler olmasına rağmen “10 milyon Euro istemedim” deyince, SBK “yalan konuşuyorsun istedin” dedi!162 izlenme
BİM'de insan sağlığını hiçe sayan skandal görüntü! Tavuklar markete binek araçla getirildi28 izlenme
Ekrem İmamoğlu'nun hesabı engellendiği gün rapor geldi: Türkiye'de internet özgür değil19 izlenme
Sahte diplomalı diş hekimi 15 yıl çalışmış!204 izlenme
Eski bakan İYİ Parti'ye katıldı581 izlenme