MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de Meclis kürsüsünde yaptığı "Terörist başının tecridi kaldırılırsa, DEM grubunda konuşsun... Hodri meydan, buna varız" konuşmasıyla başlayan yeni süreç, terör örgütü PKK'nın bugün kendini feshettiğini duyurduğu açıklama ile sonlandı.
9 Mayıs günü PKK'dan yapılan ilk duyuruda 57 Mayıs tarihleri arasında 12. Kongrenin toplandığı ve kongre kapsamında "tarihi öneme sahip kararlar alındığı" ifade edilmişti.
Bugün yapılan açıklamda ise örgütün "PKK adıyla yürütülen çalışmaları"nın sonlandırıldığı ve silahlı mücadelenin sona erdiği ifade edildi.
Bir zamanlar ekranlarında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) temsilcilerine açıktan ambargo uygulayan Habertürk'ün yeni süreçteki yayınları ise dikkatlerden kaçmadı.
Eş Genel Başkanları yıllardır cezaevinde olan Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2023 yılında partinin kapatılma tehlikesi dolayısıyla DEM Parti'yi kurarak siyasete devam etmişti. HDPDEM'li isimler, iktidarın tutumuyla paralel olarak uzun yıllar Habertürk yayınlarında da ambargo ile karşı karşıya kalmıştı.
Haziran 2020’de Habertürk kanalında yayınlanan 'Türkiye'nin Nabzı' programında yaşanan tartışmada, konuklardan Salim Şen, yıllardır HDP'ye TV'lerde yer verilmeyerek kendini ifade etme fırsatı verilmediği eleştirisinde bulunmuştu. Sunucu Didem Arslan Yılmaz ise Şen'e "Salim bey burası bir kamu kuruluşu değil" diye yanıt vermişti.
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy ise henüz bu göreve gelmediği 2020 yılında yayımlanan yazısında HDP'li isimler için "Terör örgütü ile aralarına mesafe koyduklarını ifade etsinler, hemen yayına alayım. PKK'yı terör örgütü olarak görmeyen ve kanlı eylemlerini açık seçik bir şekilde kınamayan kişileri ve temsilcileri tartışma programlarına evrensel yayıncılık ilkeleri ve kendi yayın çizgimiz gereğince davet etmiyoruz" diye yazmıştı.
Habertürk, bu tutumunun iki defa dışına çıkmıştı. Mayıs 2023’teki Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri öncesinde ambargo ilk defa dönemin HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın ‘Teke Tek’ programına çıkması ile delinmişti.

İkincisi ise 31 Mart yerel seçimleri öncesi Ekrem İmamoğlu'nun karşısında aday olan DEM Parti'li Meral Danış Beştaş’ın konuk olması olmuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çıkışının ardından ise iktidar medyasında da söylem dili değişti. Bir zamanlar iktidarın tutumuna paralel şekilde HDPDEM Parti'li isimlere ambargo uygulayan Habertürk de ekranlarını yeniden açtı.
DEM Parti Milletvekili ve İmralı heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Akif Ersoy’un canlı yayın konuğu oldu.

Aradan geçen zamanda süreç ilerledikçe Habertürk'te de çok yol katedildi. Geçtiğimiz akşam DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ı da konuk alan Habertürk'te yaşanan dönüşüm, PKK'nın fesih açıklamasının ardından kullanılan ifadelere de yansıdı.

Habertürk TV Güvenlik Politikaları Koordinatörü Çetiner Çetin, fesih açıklamasının ardından yaptığı değerlendirmede PKK üyeleri için "gerilla" ifadesini kullandı. Bununla kalmayan Çetin, "Yani bugün örnek veriyorum, PKK'nın medya kuruluşları DEM için siyaset yapan bir yayın kuruluşuna dönüşürse çok güzel olur" ifadeleriyle vites de yükseltti.

Bir zamanlar HDPDEM Parti'li isimlerin yayınlara çıkamadığı ve bu tutumunun açıkça ifade edildiği Habertürk için şimdi PKK'nın telaffuzu da örgüt üyelerinin sıfatları da değişti.
Çetiner Çetin, fesih kararını değerlendirirken şu ifadeleri kullandı:
"5 ya da 6 bin civarında PKK içerisinde gerilla var ve bu gerillaların bir kısmı Türkiye'ye gelebilecek. Tahminim 3 bin 3bin 500 civarında PKK'lı içindeki gerillanın Türkiye'ye gelmesine izin verecekler. Bunun önünü açacaklar ya da bununla ilgili yasal bir düzenleme yapılacak.
Çünkü Türkiye'deki yasalara göre zaten orada bulunanların yaklaşık 3 bin 500'ü Türkiye'de hiç olaya karışmamış. Dolayısıyla Türkiye'ye gelmelerinde bir sorun yok."
"Bu süreç sadece bununla sınırlı kalmayacak. Yani PKK'nın Avrupa'da bir yapılanması var, televizyonları var, medyası var. Bunların da dönüşmesi lazım. Yani Türkiye zaten yasal bir düzenlemeyle Kürt siyasetinin önünü de sonuna kadar açmak zorunda. Bu artık dünyanın gelişen, değişen normları içerisinde gerekli bir şey, normal bir şey. Yani bugün örnek veriyorum, PKK'nın medya kuruluşları DEM için siyaset yapan bir yayın kuruluşuna dönüşürse çok güzel olur. Bunlar beklenen şeyler."
Milyonluk projeyi dev dalgalar parçaladı!561 izlenme
Ünlülerin sosyal medyada yeni rotası, ne Instagram ne de X, artık herkes orada16 izlenme
Üst düzey bürokrata zamma Cem Küçük bile isyan etti: AKP öncesini örnek gösterdi8 izlenme
Damat Albayrak, AKP seçmenini özetledi 'Cumhurbaşkanımız Ay'a dört şeritli yol yapacağım dese inanırız !'1238 izlenme
MHP'lilerin izleyemediği video! Devlet Bahçeli 'Twitter'ı kapatandan Cumhurbaşkanı olmaz'141 izlenme
ÇYDD'den teğmenlere 'ihraç' tepkisi: "Türk ordusu siyaset üstüdür"14 izlenme
TMO'nun arpa ve buğday ithalatı ihalesinin bedeli 285 milyon dolar!52 izlenme
Yüz binlerce öğrenci eğitime maddi nedenlerle ulaşamazken, MEB'den Türk musikisinin din eğitimi üzerine etkilerini araştıran kişiye 105 bin pound hibe desteği!86 izlenme